VII. Csíkszeredai Kórháznapok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2023 június 29-július 2 között hetedszerre szervezi meg a Csíkszeredai Kórháznapokat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.

Az eseményre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, a Hargita Megyei Orvosi Kollégiummal, az Asszisztensek Rendjével, Hargita Megye Tanácsával, valamint Csíkszereda Városházával partnerségben kerül sor.

A konferencia során mintegy száz tudományos előadást tartanak orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, pszichiáterek, pszichológusok és ápolók számára.

A VII. alkalommal megrendezett Csíkszeredai Kórháznapok ünnepélyes megnyitóval kezdődik június 29-én, csütörtökön 17.00 órakor a csíkszeredai Sapientia campus nagytermében. Ezt követi a megállapodás aláírása, amellyel a Csíkszereda Megyei Sürgősségi Kórház együttműködési partnerséget köt a Magyarországi Egyházi Kórházak Szövetségének tagkórházaival: Szent Ferenc Kórház, Budapesti Ferences Kórház, Bethesda Gyermekkórház, Mazsihisz Kórház és a Kisvárdai Szent Dámán Kórház.

A konferencia június 30-án, pénteken a Sapientián folytatódik, plenáris üléssel és négy szekcióval: Tudomány, klinikai tanulmányok, gyógyszerészet; Belgyógyászat; Gyermekgyógyászat, gyermekpszichiátria, gyermekpszichológia, gyermeksürgősségi orvoslás, neonatológia, fizikoterápia; Fogászat, szájsebészet. Magyarországi és erdélyi egyetemi tanárok és orvosok, szakterületük vezető személyiségei tartanak lebilincselő előadásokat a kardiológia, az intervenciós kardiológia, a robotsebészet, a mellkassebészet, az intenzív terápia, a különböző sebészeti szakterületek, a neurológia, a belgyógyászat, a gyermekgyógyászat stb. témában.

Július 1-jén, szombaton a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban istentisztelet lesz az egészségügyi dolgozóknak, betegeknek és hozzátartozóiknak. Az istentiszteletet Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely Atya, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke végzi. A liturgikus zenéről Orbán József ápoló és zenésztársai gondoskodnak, az áldás pedig Dr. Domokos Lajos-Csaba orgonaestjével zárul.

A Csíkszeredai Kórháznapok egyik fontos célkitűzése a folyamatos továbbképzés mellett a helyi és más városokból, egyetemi központokból érkező orvosok közötti szakmai kapcsolatok fejlesztése. Erre kínál lehetőséget a szombat délutáni program: a Fodor Házban az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny nyertes termékeit fedezhetik fel a résztvevők, gulyást főznek és kóstolnak, valamint zenés esten vesznek részt.

A július 2-i, vasárnapi Kórháznapok programja az ápolóknak szól, akiknek számos tudományos előadást és folyamatos képzést tartanak a Sapientia Egyetemen. Olyan témák kerülnek szóba, mint a gondozás művészete, az intrahospitális fertőzésmegelőzési osztály tevékenysége, az ápolók szerepe a gyógyulási folyamatban, és hogyan látják az ápolók az intervenciós kardiológiai centrum működését. A résztvevőknek lehetőségük lesz tudásukat egy kvízjátékon keresztül felmérni.

A Kórháznapokat továbbképzési rendezvényként ismerik el, a résztvevő orvosok és ápolók szakmai képzési kreditet kapnak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy