„Virtuális séták Hargita megye településein”- a Kájoni János Megyei Könyvtár projektje

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2019-ben indította el a Kájoni János Megyei Könyvtár a Virtuális séták Hargita megye településein című projektjét, az interaktív tudás- és kultúraközvetítésének, a megye településeinek bevonása a helyi értékek megőrzésébe és széles körű megismertetésének céljával.

A program első évében a Kájoni János Megyei Könyvtár mellett 9 Hargita megyei település könyvtára kapcsolódott be: Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkpálfalva, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Gyimesközéplok, Lövéte, Siménfalva, Szentegyháza.

A X. Székelyföld Napok programsorozatának részeként mutatják be az első évben elért eredményeket, a programba bekapcsolódó 10 településen, Hargita megye három régiójában. A megyei könyvtár és a helyi közkönyvtárak szervezésében kerül sor rendezvényekre, bevonva a helyi közösségek tagjait is.

Részletek:

A program részeként bemutatásra kerül Életút képekben címmel a megyei könyvtár virtuális kiállítását. A „kiterjesztett valóság” technológiával készült virtuális kiállítás Domokos Pál Péter néprajzkutató életéhez, munkásságához kapcsolódó fotókkal szemlélteti, hogy a modern technika révén a fiatalok számára hogyan lehet innovatív módon bemutatni értékeinket, hagyományainkat.

A megyei könyvtár célja, hogy megyénk különböző tájegységeinek, régióinak települései megismerjék egymás értékeit, sajátos hagyományait. A Székelyföld Napok keretében a megyei könyvtárban és a programban résztvevő települési könyvtárakban meghívott előadók, szakemberek tartanak előadásokat, akik saját településeik értékeit, hagyományait mutatják be.

Az előadások témái:

Asszonyélet Csíkszentdomokoson a 20. század elején – Sándor Edit csíkszentdomokosi könyvtáros vetítéssel kísért előadását 3 alcsíki településen mutatja be: Csíkszentsimonban, Csíkszentmáronban és Csíkpálfalván.

Őrzők a keleti gyepűn – András Ignác kászoni helytörténész, tanár előadásain 4 településen, vehet részt a közönség: Gyergyóremetén, Gyergyószárhegyen, Csíkszeredában, és Gyimesközplokon.

A Gyimesek – egy varázslatos vidék a hegyek ölelésében– Mihók Edit, gyimesközéploki könyvtáros és helytörténész a gyimesi néphagyományokról beszél vetítéssel kísért előadásában, három Udvarhelyszéki településen, Lövétén, Siménfalván és Szentegyházán.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy