Vitatéma a maroshévízi katonai temetőben

0

Articol disponibil în: Magyar Română

monument-cimitir-militar-toplita-2Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba bejelentette, hogy október 15 én 12 órai kezdettel emlékműavató ceremóniára kerül sor a maroshévízi katonai temetőben. Valószínű Borboly Csaba nem tudja, de az az emlékmű hivatalosan nem létezik, mert törvénytelenül épült fel; továbbá azt is nyilatkozta, hogy az itt elhantolt 186 katona közül 30 olasz nemzetiségű volt és maradványaikat időközben hazaszállították. A további 156 ide elhantolt- német, lengyel, orosz, ukrán, cseh, román, magyar katona sírjából mindössze 145 látható.

Amit látunk, hogy bizonyos egyének emlékműveket építgetnek, sírokat módosítanak, avatásokat tartanak a saját fejük után. Nem is igazán értem mit akartak tenni tulajdonképpen, mert hiába kerestem nem találtam semmilyen építkezési engedélyt erre az emlékműre nézve, vagy bármit, ami ezzel a temetővel kapcsolatos, mint ahogy semmi utalás nincs az elhunytak vallási hovatartozásával kapcsolatban- egyáltalán rendben van-e keresztet állítani vagy valami más sírkő vagy fejfa lenne ildomos.

Úgy véljük, hogy bizonyos magyar egyének, a parlamenti választás közeledtével, ahelyett, hogy munkahelyek teremtésén törnék a fejüket, kórház és óvodaépítésen inkább vitára való okot keresnek a román hatóságokkal.

Nagyon szeretném azt a napot megérni, mikor a magyar vezetők bejelentik, hogy 100 új munkahelyet hoztak létre, felépítettek egy kórházat vagy óvodát, mert eddig csak a vitakeltésre volt idejük és energiájuk. De térjünk vissza témára.monument-cimitir-militar-toplita-1

A maroshévízi kezdeményezést egy magyarországi úgynevezett Nemzetstratégiai Intézet támogatta, amely szorosan kapcsolódik Kövér Lászlóhoz, a magyar parlament elnökéhez, aki országunkban harcias nyilatkozatairól, jóérzést és diplomáciát nélkülöző kijelentéseiről ismert. Maroshévízi tudósítónk szerint jelen történet kulcsfigurája a maroshévízi származású, Magyarországon élő Veres László, Kövér László kabinetfőnöke. Maroshévízi ismerősei szerint elválaszthatatlanul kötődik a magyar parlament elnökéhez, valamint a nyilvánosság számára kevésbé ismert magyar titkosszolgálathoz. Ne felejtsük el, hogy Veres László a magyar titkosszolgálat koordinátora volt az Orbán kabinetben.

Veres László igyekszik elkerülni a nyilvános társítást ezekkel a dolgokkal, de azt tudjuk, hogy részt vesz mindenféle magyar egyesületeket támogató tevékenységben. Sőt úgy tűnik, hogy a Nyírő József 2012- es székelyudvarhelyi elhantolási botrányában is benne volt. Bár akkor az elhantolási kísérlet nem sikerült, nem kizárt, hogy egy bizonyos kontextusban, amikor valakik jó kis hasznot tudnának húzni egy román- magyar vitából, mondom nem kizárt, hogy Veres László és csapata újfent provokálni próbál majd ebben a témában. Téma, amely arra mutat, hogy sajnos, akik az ún. nemzetpolitikai elvek elősegítőinek tartják magukat, azok csupán személyes érdekek képviselői, amelyek a Hargita megyei és romániai légkört mérgezik folyamatosan.

Egy következő cikkben bővebben foglalkozunk a témával, elmélyítve a jelen cikkben leírtakat.

Addig is a temetőben építkezési engedély nélkül tevékenykedő nagyokosoknak jó lesz a Büntetőtörvénykönyv 382 és 383 cikkelyeiben foglaltakat elolvasni…

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy