Cimitirul militar de la Toplița, un nou mod de a căuta scandal cu autoritățile române

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a anunțat că sâmbătă, 15 octombrie, începând cu ora 12, va avea loc o ceremonie de dezvelire a unui monument dedicat eroilor îngropați în cimitirul militar din Toplița. Probabil domnul Borbolymonument-cimitir-militar-toplita-2 Csaba nu știa de faptul că monumentul respectiv nu există oficial deoarece e construit ilegal, fapt pentru care a mai declarat că din cei 186 de soldați îngropați aici, 30 de soldați italieni au fost deshumați și aduși acasă. În prezent, din cei 156 de soldați îngropați în cimitirul din Toplița, mormintele a doar 145 dintre ei sunt vizibile. Este vorba despre soldați de origine germană, polonă, rusă, ucraineană, cehoslovacă, română și maghiară.

Din ce vedem noi, niște indivizi s-au apucat să construiască monumente, să modifice morminte și să inaugureze de capul lor lucruri prin Cimitirul Militar din Toplița. Nu prea am înțeles ce au vrut să facă deoarece nu am găsit și am înțeles că nici nu există absolut nicio autorizație de construcție pentru vreun monument sau orice altceva legat de acest cimitir, cum de asemenea nu am găsit referințe despre religiile eroilor decedați ca să ne dăm seama dacă este sau nu în regulă să li se pună cruci sau ar fi trebuit alt tip de monumente funerare.

Noi credem că, în prag de alegeri, unii maghiari, care nu sunt în stare să contribuie la crearea de locuri de muncă, construcția vreunui spital, o grădiniță, ceva, au început să caute motiv de ceartă cu autoritățile române.

Tare aș dori să văd ziua în care liderii maghiarilor anunță că au creat 100 de locuri de muncă sau că au construit un spital sau măcar o grădiniță, căci pentru  alte lucruri care duc la scandal vedem că au foarte mult timp, dar să revenim la subiect.

Inițiativa de la Toplița a beneficiat de sprijinul unui monument-cimitir-militar-toplita-1așa-zis Institut pentru Strategie Națională din Ungaria, care are legături strânse cu șeful parlamentului ungar, Kover Laszlo, cunoscut în țara noastră pentru declarațiile belicoase și uneori lipsite de decență și diplomația pe care o impune o astfel de funcție, făcute la adresa României. Conform surselor noastre din Toplița, de fapt personajul cheie al acestei povești prin care s-a dorit, din nou, crearea artificială a unui scandal româno-maghiar este Veres Laszlo, originar chiar din Toplița, dar mutat în Ungaria. Veres Laszlo este șeful de cabinet al lui Kover Laszlo, iar cunoscuții din Toplița îl leagă în mod indisolubil de președintele parlamentului ungar și de o zonă mai puțin cunoscută publicului, care are tangență cu serviciile secrete ungare, dat fiind că el conduce cabinetul demnitarului ungar care, să nu uităm, a fost și coordonator al serviciilor secrete ungare în cabinetului lui Orban Viktor.
Veres Laszlo evita să fie asociat public cu aceste lucruri, dar este cunoscut în zonă ca fiind foarte implicat în tot felul de activități de sprijin a unor asociații maghiare. Mai mult, el se pare ca a fost și în miezul scandalului intenției de înhumare a lui Nyiro Jozef la Odorheiu Secuiesc în 2012, care a stârnit un scandal public imens și o dispută româno-ungară. Deși la acel moment intenția înhumării nu a fost dusă la bun sfârșit, nu se exclude ca într-un anumit context, în care unii ar trage beneficii din stârnirea unui nou scandal romano-ungar, să ne trezim că echipa lui Veres Laszlo să dorească să provoace din nou autoritățile locale pe acest subiect, un subiect care arată, din păcate, nivelul extrem de jos la care se situează unii din cei se pretind promotori ai unor așa-zise principii de politică națională, dar care nu servesc decât unor interese meschine, menite a otrăvi constant atmosfera din județul Harghita și din România.
Ne vom ocupa, într-un articol ulterior, mai pe larg de acest subiect în care sperăm să adâncim cele relatate în acest articol.

Până una alta, deștepții care au făcut ceva pe la morminte sau prin cimitir și nu au avut autorizație de construcție, să verifice puțin ce scrie în Codul penal la Art. 382, Art 383 …

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy