Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A fogyatékossággal élőknek szánt segítő technológia utalványok két eszköz vásárlására használhatók

A Gyermek- és Felnőtt Fogyatékossággal élők Jogaiért Országos Hatóság és az Országos Munkaerő Elhelyező Ügynökség által megvalósított projekt révén elérhető utalványok értéke megközelítőleg 5.000 euró (”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, Cod MySMIS2014+: 130164).

A segítő technológia utalványokkal két eszköz vásárolható meg.

Munkahelyet kereső fogyatékossággal élők felhasználhatják az utalványokat segítő technológiák és kiegészítők vásárlásához.

A hallási és járási segédeszközöket adott esetben kiegészítők kísérhetik. A lista elérhető az ANDPDCA weboldalán.

Kik részesülhetnek segítő technológia utalványban:

 • rokkantsági igazolással rendelkező személyek
 • olyan személyek, akik munkát keresnek és jelenleg nincs munkahelyük
 • munkaképes életkorban levő személyek (18- 65 évesek)

Ezen utalványok igénybevétele érdekében a fogyatékossággal élő személy a következő dokumentumokkal jelentkezik a Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökségénél: személyi igazolvány; orvosi igazolás; az utolsó tanulmányt igazoló dokumentum.

A Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökség nyilvántartásba veszi, hogy az illető személy munkát keres, és tájékoztató, tanácsadó és közvetítő szolgáltatásokat nyújt.

A fogyatékossággal élő személy aláírja a foglalkoztatást ösztönző intézkedésekben való részvételről szóló megállapodást, és részt vesz legalább két, a Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökség által biztosított tevékenységben (tájékoztatás, tanácsadás, közvetítés).

Ezután a fogyatékossággal élő személy megjelenik a Gyermek- és Felnőtt Fogyatékossággal élők Jogaiért Országos Hatóságnál, ahol a következő dokumentumokat nyújtja be:

 • kérelem az utalvány odaítélésére nézve
 • rokkantsági igazolás és melléklet (gyermekek esetében)
 • a szakorvos ajánlása a segítő technológiák és eszközök típusára, valamint a hozzáférési technológiákra vonatkozóan;
 • megállapodás a Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökséggel a foglalkoztatást ösztönző intézkedésekben való részvételről, az egyéni terv kíséretében (másolat);
 • kötelezettségvállalás, hogy nem idegeníti el a segédeszközt

A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság átküldi a Gyermek- és Felnőtt Fogyatékossággal élők Jogaiért Országos Hatóságnak az összesített kérelmeket, amely intézmény visszaküldi a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak a névre szólóan kinyomtatott utalványokat;

Ezek után a fogyatékossággal élő személy:

 • átveszi az utalványt a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságtól,
 • bemutatja az utalványt a segítő technológia forgalmazónak
 • megkapja a terméket a terméklistából.

Részletek: tel. +40 213 100 789, 139-es belső; Infoline 0751/015.063 vagy e-mailben: contact@andpdca.gov.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.