Miért fontos rendszeresen ellenőrizni a ház villanyszerelését?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelősége szerint az év első 8 hónapjában a lakástüzek mintegy 27%-át, azaz több mint 1300 tűzesetet okoztak a villanyszerelési hibák. A tragikus következményekkel járó események megelőzése érdekében be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt, és azonnal intézkednünk kell, amint azt észleljük, hogy valami nincs rendben a ház villanyhálózatával.

De mik a jelei az elektromos rendszer meghibásodásának vagy rendellenes működésének? A falból kieső konnektor, szikra vagy zaj, amikor kapcsolót működtetünk, vagy dugaszt bedugunk a konnektorba, hőség/égett szag vagy gyanús „zúgás” az elektromos vevőegységek vagy a készülék mellett (konnektorok, kapcsolók, elektromos panelek) olyan dolgok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Ezenkívül szükség esetén ellenőrizni és javítani / cserélni kell az elektromos berendezéseket, de nem alkalmi mesteremberekkel, hanem erre felhatalmazott személyekkel.

A súlyos események megelőzése érdekében a Delgaz Grid és a Vészhelyzeti Főfelügyelőség szakemberei a következőket javasolják:

  • Figyeljen a házban lévő villanyszerelésre és a használt készülékekre.
  • Hívjon feljogosított villanyszerelőt, hogy rendszeresen ellenőrizze a biztosítékokat és a villanyszerelést, vagy ha azt észleli, hogy valami nincs rendben.
  • Kövesse a szakemberek tanácsát, ne az alkalmi kézművesek tanácsát!
  • Cserélje ki a meghibásodott berendezéseket: szakadt szigetelésű kábelek, szikrázó aljzatok és kapcsolók stb.
  • Ne engedje, hogy illetéktelen személyek beavatkozzanak az energiamérőbe, vagy a lépcsőházban, a háztömbben található elektromos táblába. Ezekben a létesítményekben csak az energiaelosztó üzemeltetők vagy az általuk kijelölt társaságok személyzete avatkozhat be.
  • Az elektromos készülékek kiegészítésekor vagy teljesítményük növelésekor ügyeljen arra az arra feljogosított személyzeten keresztül, hogy a meglévő hálózat támogatja-e a fogyasztás növekedését.
  • Ha módosítani kell a háztartási villanyhálózaton, kérje ki az energiaelosztó és a munkálatok elvégzésére felhatalmazott személyzet jóváhagyását.

A belső elektromos szerelések a fogyasztók tulajdonát képezik, akiknek felelősségük a rendeltetésszerű használatuk, ellenőrzésük és az esetleges hibák szakember segítségével történő elhárítása. Egy látszólag kisebb hiányosság (meglazult érintkezők, kapcsolók, aljzatok vagy kopott elektromos panelek) a legsúlyosabb következményekkel járó eseményekhez vezethet.

További tippek és ajánlások az energia- és gázforrások biztonságos felhasználásával kapcsolatban a Romania Sigură projekt közösségi oldalain találhatók.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy