Nagyszabású akciók és több tucat házkutatás: a Hargita megyei bűnügyi szakemberek és különleges harcosok közreműködésével

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ma, szeptember 12-én a román rendőrség munkatársai 8 operatív akciót és 65 házkutatást hajtanak végre bűncselekmények elkövetésével kapcsolatos bűnügyekben a következő területeken: szervezett bűnözés elleni küzdelem, bűnügyi nyomozás, közrend, fegyverek, robbanóanyagok és veszélyes anyagok.

28 házkutatást hajtanak végre az I.G.P.R. Fegyverek, Robbanóanyagok és Veszélyes Anyagok Osztályának rendőrei és a beszterce-naszódi Fegyverek, Robbanóanyagok és Veszélyes Anyagok Osztályának rendőrei a D.I.I.C.O.T.  ügyészeivel együtt, a Guardia Civil – Spanyolország és az Europol képviselőivel, olyan személyek ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy illegálisan szereztek vagy szereznek be fegyvereket Spanyolországból vagy az Európai Unió más országaiból, fegyvereket hoznak be Románia területére, fegyvereket helyeznek illegálisan forgalomba és kábítószer-kereskedelmet folytatnak.

A közös operatív tevékenységeket az EUROPOL támogatásával, a Beszterce-Naszód Megyei Rendőrfelügyelőség által a spanyolországi CITCO-Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado (CITCO – Terrorizmus és szervezett bűnözés elleni információs központ) partnerségével megvalósított, a fegyverek tiltott kereskedelme és használata elleni EMPACT kistámogatásokból finanszírozott projekt keretében végzik.

Az elmúlt 24 órában a Belügyminisztérium munkatársai 4695 eseménynél avatkoztak be, ebből 3043 esetben a közrend fenntartásával, 1652 esetben pedig vészhelyzetekkel kapcsolatban.

910 lehetséges bűncselekményt jeleztek a rendőrségi struktúráknak, amelyek több mint 20%-át hivatalból jelentették. Ugyanakkor a közrendvédelmi csoportok 156 elkövetőt tetten értek, akik 168 bűncselekményt követtek el. Megelőző intézkedéseket 40 személlyel szemben rendeltek el.

Kilenc személyt találtak országosan vagy nemzetközileg körözöttnek, és ellenük jogi intézkedéseket hoztak.

A közúti rendőrök országszerte fellépnek a közlekedésbiztonság növelése érdekében. A helyszíni akciók eredményeként 299 forgalmi engedélyt vontak be és 516 vezetői engedélyt koboztak el, köztük 52-t alkoholfogyasztás, 14-et pedig kábítószer vagy más tiltott szer fogyasztása miatt.

Ugyancsak tegnap a rendőrség és a csendőrség 7413 szabálysértést állapított meg, amelyekért több mint 2,8 millió lej értékben szabtak ki bírságot. A tűzoltóság 155 vészhelyzet-megelőzési ellenőrzést is végzett, és 18 tűzvédelmi engedély nélkül működő létesítményt azonosított. Összesen 485 bírságot szabtak ki, 935 000 lej értékben.

A tűzoltók bevetései közül a legtöbb (1.305) sürgősségi orvosi segítségnyújtás, 145 tűzoltás és 10 mentés volt. A tűzoltók beavatkozásai során nyolc embert mentettek ki.

Ugyanakkor az Általános Légügyi Felügyelet pilótái 21 repülőorvosi bevetést hajtottak végre, 18 ember megmentésével.

A rendőrök egy öngyilkos szándékú személyt is megmentettek.

Az elmúlt 24 órában egyetlen ukrán állampolgár sem kért menedékjogot hazánkban. Az ukrajnai konfliktus kezdete óta 4428 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában. Ők az országos jogszabályok által biztosított valamennyi joggal rendelkeznek.

Ugyanakkor 2022.03.18-tól mostanáig 142.643 tartózkodási engedélyt adtak ki az ideiglenes védelemben részesülőknek, ebből 87-et az elmúlt 24 órában.

Jelenleg a Bevándorlási Főfelügyelőség szállásközpontjainak kihasználtsága 25,2%.

Ami a határátkelőhelyeken áthaladó forgalmat illeti, az elmúlt 24 órában 23.345 közlekedési eszköz és 102.855 személy lépett be országunkba, ebből 11.870 ukrán állampolgár.

A Belügyminisztérium által kiadott sajtóközlemény – Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy