Borboly Csaba: „A Székelyudvarhelyen történt tragédia ismét megmutatta, hogy az emberi élet a legfontosabb”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita Megye Tanácsa rendkívüli ülést tartott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház könyvtárában

Az ülés elején Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke arra kérte a megyei tanácsot, hogy egy perces néma csenddel emlékezzenek a december 18-án, hétfőn a székelyudvarhelyi „Tamási Áron” Gimnázium bentlakásában történt tragédia áldozatára, Sipos Dávidra, akinek temetésére december 21-én került sor Farkaslakán, arra kérve a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a marosvásárhelyi sürgősségi kórházban válságos állapotban lévő lány életéért is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a Székelyudvarhelyen történt tragédia ismét megmutatta, hogy az emberi élet a legfontosabb: „December hátralévő napjait és munkánkat ez a tragédia befolyásolta, és bízom benne, hogy hasonló szerencsétlenség nem fog történni ebben a megyében. Ezért vagyunk itt a kórházi könyvtárban, mert látjuk, hogy az emberi élet a legfontosabb, a biztonság, akár balesetről, akár betegségről van szó, hogy legyenek felszerelt kórházak, jól képzett szakemberek, logisztika”.

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetője a kórház 2023-as évre vonatkozó tevékenységéről és eredményeiről adott összefoglalót.

„Nagyon fontos számunkra a megyei tanács támogatása, mert a munkánkba vetett bizalmuk bátorít bennünket. Miután megszavaztak bizonyos összegeket, tevékenységeket, projekteket, be tudjuk bizonyítani, hogy ezek a projektek nem voltak hiábavalók. A 2023-as évet a projektek, építkezések jellemezték, Hargita Megye Tanácsával közösen több nagy projektet folytatunk. Az egyik legfontosabb momentum, hogy a megyei tanács kezdeményezésére elkezdődött a poliklinika rehabilitációja, így a jövő év végén már egy új járóbeteg-rendelő áll majd a betegek rendelkezésére. Az Országos Helyreállítási Tervből 400 ezer lej jutott a családtervezési iroda felszerelésére, befejeződött az első jelentős projekt a COVID következményeinek csökkentésére, beadták a kórház digitalizálására vonatkozó projektet, üzembe helyezték a helikopterleszállót, hogy a veszélyeztetett betegeket optimális körülmények között lehessen szállítani” – értékelte a kórházigazgató.

Borboly Csaba köszönetet mondott a kórház csapatának, és reményét fejezte ki, hogy a kórház továbbra is olyan dinamikusan fejlődik, mint eddig.

„Büszkék vagyunk arra a munkára, amit Önök végeznek, és reméljük, hogy a fejlődést ugyanolyan dinamikusan tudjuk folytatni, mint az elmúlt 12-13 évben, és el tudjuk érni a közös célt, hogy minden orvosi szolgáltatás, az orvosok elhelyezése, a nagyteljesítményű berendezések, az orvosi tudás fejlesztése, és miért ne, hogy a felsőoktatás is megvalósul valamilyen formában” – tette hozzá az elnök.

Az ülésen megszavazták a megye költségvetésének kiigazítását, valamint a Hargita Megye Tanácsa rendelkezésére álló költségvetési tartalékalap 2023-as felhasználását a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatására és az alárendelt intézményeknek történő hitelnyújtásra. Az 1256/2023-as számú kormányrendelet értelmében, az állami költségvetésben 2023-ra előirányzott költségvetési tartalékalapból a gyermekvédelmi rendszerben a szociális szolgáltatások decentralizált kiadásainak finanszírozására szánt összeg kiutalásáról szóló kormányhatározattal jóváhagyták a hozzáadottérték-adóból levont összegek kiegészítését, Hargita megyének pedig 3.628,00 ezer lejes összeget utaltak ki.

A költségvetés módosításából hiányoznak a Székelyudvarhelyi tragédia nyomán meghozandó intézkedések.

„Az RMDSZ három területi szervezete úgy döntött, hogy ezt a pénzt, a kormánytól kapott 1,2 millió lejt nem adjuk tovább a településeknek, hanem erre az ügyre fordítjuk, és úgy gondolom, hogy ez egy felelős döntés” – mondta Borboly Csaba.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, hogy a tragédiák erősítik a közösséget, mert szolidaritást hoznak, de az emberi életet nem lehet pénzben mérni.

  • információ és fotók: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy