Tusványos Nyári Egyetem/ Közel 3.000 személy jött el meghallgatni Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mintegy 3000 ember jött el július 27-én, szombaton a Tusványos Nyári Egyetemre, hogy meghallgassa Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét.

Orbán Viktor mellett jelen volt Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a Tusványos Nyári Egyetem alapítója, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László.

Idén is regisztrálniuk kellett azoknak, akik részt akartak venni a magyar miniszterelnök beszédén, beleértve az akkreditált újságírókat és fordítókat is. A szervezők azt követően döntöttek így, hogy a romániai szervezetek több tagja is megpróbált részt venni Orbán Viktor 2023-as tusványosi beszédén, de nem engedték be őket. A belépés QR-kód alapján történt több ellenőrző ponton keresztül, és a poggyászokat is ellenőrizték. A biztonsági intézkedések szigorúak voltak, számos biztonsági erő volt jelen.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már az elején világossá tette, hogy nem kapott Bukarestből „diplomáciai utasításokat”, mint tavaly, hogy milyen témákat kell felvetnie beszédében. Megemlítette azt is, hogy találkozott Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel, és ezt a kétoldalú kapcsolatok előrelépésének nevezte, „egy szép barátság kezdetének”. Orbán kiemelte Románia fontosságát Magyarország gazdasági partnereként, és reményét fejezte ki, hogy ősszel kedvezően szavaznak Románia schengeni csatlakozásáról.

„Románia fontos, ha nem a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak. Beszéltünk a nagysebességű vonatról, és beszéltünk Románia schengeni csatlakozásáról is, és azt mondtam, hogy ősszel napirendre vesszük Románia schengeni csatlakozását, és ha lehetséges, és reméljük, hogy lehetséges, akkor Románia schengeni csatlakozását is megszavazzuk”.

Orbán Viktor ugyanakkor világossá tette, hogy a brüsszeli hivatalnokok bírálják őt „békemissziója” miatt, amelyet ő „keresztény missziónak” tart, hangsúlyozva, hogy keresztényként kötelességének érzi, hogy cselekedjen.

A „Trump ante portas” kifejezést használta, utalva arra, hogy Donald Trump megnyerheti az amerikai választásokat. Figyelmeztetett, hogy ha Európa nem folytat békepolitikát, és Trump győz, akkor az Európai Uniónak be kell ismernie a vereséget, és el kell viselnie a háború támogatásának következményeit. Orbán szerint ez kihatással lenne Európára, így Magyarországra is.

Orbán arra is rámutatott, hogy nemrég telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal, amelyben arra kérte, hogy küldjön üdvözletet a Tusványosi Nyári Egyetem résztvevőinek.

Az idén 33. alkalommal megrendezett tusnádfürdői rendezvényt a Romániai Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Pro Kisebbségért Alapítvány szervezte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve, amelynek témája „Jobb pályán” volt.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy