ISU Hargita: A tűzoltók küldetései július utolsó napjaiban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Folyó év július 30-31. között a beavatkozások több mint 85%-át a SMURD legénysége végezte, akik 19 bajba jutott embernek nyújtottak elsősegélyt.

Ugyanakkor kedden a gyergyószentmiklósi tűzoltók a tűzvédelmi intézkedések biztosítása érdekében hajtottak végre bevetést, miután a DE578-as úton, Gyergyótekerőpatakon egy személygépkocsi és egy motorkerékpár közúti balesetet szenvedett, melynek következtében a motoros megsérült, és a SMURD személyzet kórházba szállította.

Szintén tegnap a csíkszeredai katonai tűzoltók beavatkoztak egy ellenőrizetlen száraz növényzeti tűz oltásánál, amely egy körülbelül 0,5 hektáros területet érintett Csíkdelne faluban, Csíkpálfalva községben.

A megelőző magatartás életeket és vagyontárgyakat menthet. Ne tisztítsák a földeket égetéssel!

Emlékeztetjük a polgárokat, hogy a nyílt tüzek használata a földek tisztítására, szemét, hulladék és egyéb éghető anyagok égetésére SZIGORÚAN TILOS, mivel ez súlyos következményekkel járhat a környezetre, a talajra, a tulajdonra és az emberek életére nézve.  A törvényi rendelkezések értelmében szigorúan tilos az avar, a tőzeg, az erdei hulladék, a nád, a bokrok vagy a lágyszárú növényzet elégetése (a környezetvédelemről szóló 195/2005. sz. sürgősségi kormányrendelet 94. cikkelye, 1. bekezdés n) pontja), és szabálysértésnek minősül, amely magánszemélyek esetében 7.500 lej és 15.000 lej közötti, jogi személyek esetében pedig 50.000 lej és 100.000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Íme néhány ok, amiért érdemes elkerülni ezt a gyakorlatot:

❗A tűz gyors terjedésének jelentős kockázata – a szél és az időjárási körülmények egy kisebb tüzet gyorsan nagyobb lángokká változtathatnak.

❗Veszély jelent az életre és a tulajdonra – a vegetációs tüzek elérhetik a lakott területeket, veszélyeztetve az emberek otthonát és életét.

❗Negatív hatás a környezetre – a természetes élőhelyek pusztulása és a levegőszennyezés a vegetációs tüzek súlyos következményei.

❓Mit tehet a vegetációtüzek megelőzése érdekében:

❗Ne használjon nyílt tüzet tűzveszélyes helyeken és szeles időben.

❗Legyen éber, és minden tűzesetet jelentsen a 112-es segélyhívó számon.

Azért vagyunk itt, hogy megvédjük Önt, de szükségünk van minden polgár segítségére és felelősségtudatára.

Együtt megvédhetjük a környezetet és közösségeinket!

A vészhelyzet előtt, alatt és után alkalmazandó magatartási intézkedésekről tájékozódjon a hivatalos információs forrásokból. Látogasson el a https://fiipregatit.ro országos vészhelyzeti készültségi platformra és a DSU mobilalkalmazásra, amely ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Google Play-ből. 

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy