Érettségi vizsga 2024, második vizsgaidőszak: csütörtökön, augusztus 8-án kezdődnek a kompetenciavizsgák

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Több mint 33.600 vizsgázó jelentkezett a 2024-es országos érettségi vizsgára (az összes vizsgatárgyra vagy – a korábbi időszakokban elért és elismert eredmények függvényében – csak a nem sikeres vizsgatárgyakra) az idén megrendezett második szesszióban.

A 2024. augusztusi szesszió augusztus 8-án, csütörtökön kezdődik, és az első szakaszban a kompetencia tesztek letételét foglalja magában, az alábbi menetrend szerint:

  • augusztus 8-9: A szóbeli kommunikációs készségek értékelése román nyelven [A teszt].
  • augusztus 9: Az anyanyelvi szóbeli kommunikációs készségek felmérése [B teszt].
  • augusztus 12: A digitális kompetenciák felmérése [D teszt].
  • augusztus 13-14: A nyelvi kompetenciák értékelése egy nemzetközi nyelven [C teszt].

A megyei tanfelügyelőségek adatai szerint a beiratkozottak közül több mint 22 000 jelentkező a 2024-es évfolyamból, míg több mint 11 500 jelentkező a korábbi évfolyamokból érkezik.

Minden jelölt esetében a román nyelvi, anyanyelvi, modern nyelvi és digitális kompetenciák felmérését két tanár végzi (az a tanár, aki az adott tantárgyat az adott osztályban tanította, és egy másik, az iskolában tanító, azonos szakos tanár). Amennyiben ez a feltétel nem teljesíthető, vagy a tanárok összeférhetetlenek, a tanárokat más iskolákból választják ki.

Minden vizsgahelyiség fel van szerelve működő video- és hangfelügyeleti kamerákkal.

A jelöltek nem léphetnek be a vizsgatermekbe tankönyvekkel, szótárakkal, jegyzetekkel, feljegyzésekkel stb., amelyek a tantárgyak megoldásához használhatók, továbbá mobiltelefonokkal vagy bármilyen elektronikus számítási/kommunikációs eszközzel. A vizsgaközpontba tilos anyag bevitele a jelölt kizárását vonja maga után, függetlenül attól, hogy az anyagot használta-e vagy sem.

Ha a jelölt megtagadja a nyelvi és digitális kompetenciafelmérés valamelyik vizsgafeladatának megválaszolását vagy megoldását, úgy kell tekinteni, hogy nem vett részt a vizsgán.

A sajtó képviselői csak a vizsgabizottság elnökének engedélyével és a vizsgabizottság egy tagjának kíséretében, valamint kizárólag a vizsgák megkezdése előtt vagy befejezése után léphetnek be a nyelvi és digitális kompetenciafelmérést szervező középiskolákba vagy vizsgaközpontokba. Különleges anyagok (felvételek/fényképek/képek stb.) megvalósításához az azokon szereplő személyek beleegyezése szükséges.

A 2024-es augusztusi érettségi szesszió írásbeli vizsgáira a következő naptár szerint kerül sor

  • Augusztus 19.: Román nyelv és irodalom – E.a) teszt
  • Augusztus 20.: profilnak megfelelő kötelező tantárgyvizsga – E.c) teszt.
  • Augusztus 21.: profilnak megfelelő választott tantárgyvizsga – E.d. teszt.)
  • Augusztus 22.: Anyanyelv és irodalom – E.b) vizsga.

Az első eredményeket augusztus 26-án (12:00 óráig) teszik közzé, fellebbezéseket ugyanazon a napon 12:00 és 18:00 óra között lehet benyújtani. A végleges eredményeket augusztus 30-án hirdetik ki.

A jelölt akkor tekinthető sikeresnek az országos érettségi vizsgán, ha egyszerre teljesíti az alábbi feltételeket: részt vett a kompetenciafelmérő teszteken, valamennyi írásbeli vizsgán, mindegyikből legalább 5-ös eredményt ért el, és legalább 6-os átlagot ért el.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy