Lelőtték a medvét, amelyik betört a Hargita Megyei Tanács elnökének udvarára

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Borboly Csaba: Az egyetlen ország vagyunk, ahol az emberek élete ilyen gyakran veszélyben van

Tegnap este a 112-es segélyhívószámon jelentették, hogy Hargita megye tanácselnökének, Borboly Csaba családi házának udvarán egy medve van Csíkszeredában.  A bejelentést követően a beavatkozó csapatok a helyszínre mentek, és egy bizottság ült össze, hogy meghozzák a legjobb döntést.

Ennek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Bors Bélával, Csíkszereda alpolgármesterével közösen sajtótájékoztatót tartott, ahol részletezték az események lefolyását.

„Hajnali 2 óra 15 perc körül a 112-es segélyhívószámra érkezett egy hívás a Dénes László utcából, amely szerint egy medve tartózkodik közvetlenül egy ház udvarán. A mentőcsapatok azonnal a helyszínre mentek: csendőrség, SMURD, rendőrség, én is megkaptam a hívást, megérkeztem a helyszínre. Idén nagyon gyakran, de különösen az elmúlt három hétben naponta érkeznek ilyen hívások Csíkszeredából. A medve többször is megpróbált bejutni a házba, időközben megérkezett az egész csapat, a hatályos jogszabályok szerint az intézkedés érdekében össze kell ülnie egy bizottságnak, amely a csendőrségből, a közigazgatási területi egység polgármesteréből vagy alpolgármesteréből, a vadásztársaság tagjaiból, akivel az önkormányzatnak szerződése van, és az állatorvosból áll, akivel az önkormányzatnak szerződése van. Körülbelül egy órán keresztül küzdöttünk a medve elkergetéséért, de végül nem volt más lehetőségünk, a medve agresszívvá vált, és amikor már az emberek élete veszélyben van, még ha ez az egyik legnehezebb döntés is, meg kell hozni azt, és meggyőződésem, hogy jól döntöttünk.  A Bizottság egyhangúlag döntött az állat lelövéséről. Nem ez volt az első eset ezzel a medvével, két hete minden nap szembesülünk vele a Megyei Sürgősségi Kórház környékén, a Dénes László utcában, sőt a Mikó utcában is. Több üldözési akciónk volt, egy ketrecet is elhelyeztünk a közelben, hogy befogjuk az állatot, de sajnos sikertelenül” – mondta Bors Béla.

Az alpolgármester ugyanakkor hozzátette, hogy maga az akció maximális biztonságban zajlott, az emberek életét nem fenyegette veszély.

„Számunkra mindig a lakosok élete az első” – hangsúlyozta Bors Béla.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy bár a törvényes kapaszkodók megvannak, nem tesznek elég intézkedést annak érdekében, hogy az emberek élete elsőbbséget élvezzen.

„Kettős minőségem van, hiszen közel 14 éve foglalkozom ezzel a kérdéssel, amely Hargita megyében szenvedést és tragédiákat hoz nekünk. Rengeteg kárunk van, és az emberek élete állandó veszélyben van, sőt, elsősorban a gyerekekre jelent veszélyt, mert van egy kétéves kisfiam és egy ötéves kislányom, a kicsik kora reggel és este játszanak, és ez az állat akkor is jöhetett, amikor ők az udvaron voltak. Románia lemaradásban van a nagyragadozók és az emberek közötti konfliktusok megoldásában, mert mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az emberi élet ilyen gyakran veszélyben van. Vannak nemzetközi szerződéseink, az élőhelyvédelmi irányelv, és az európai jogalkotás összes jogi eszköze rendelkezésünkre áll, hogy elkerüljük, megkerüljük és megelőzzük az ilyen helyzeteket. Most a családom harmadszor volt veszélyben, és most is, ebben az esetben nagyon közel voltunk a tragédiához, mert a feleségem, múlt hétfőn 3 méterre volt ettől az állattól, kedd este a kukát tette tönkre ez az állat, és tegnap még én sem gondoltam volna, hogy egy ilyen állat bemegy az udvarunkra, mert nincs háziállatunk, és szerencsénk volt a kutyánkkal, hogy jelzett nekünk. A medve agresszív volt és nem félt az embertől. Az eljárás szerint hívtuk a 112-t, és amikor a csapatok megérkeztek, egy-egy jelzéssel, ez a medve nem ment el, hanem még közelebb jött a házunkhoz. Úgy gondolom, hogy a döntés (a medve kilövése) helyes volt. Megyeszékhely vagyunk, városi területen vagyunk, a kórház mellett lakunk, és ezért úgy gondolom, hogy ez a helyzet nincs teljesen és hatékonyan szabályozva. Intézkedéseket kell tenni, egy dolog segít nekünk, Tánczos Barna úr döntése, amikor környezetvédelmi miniszter volt, mert ha nem lett volna a 81-es rendelet, akkor állandó veszélyben élnénk” – hangsúlyozta Borboly Csaba, aki arra is rámutatott, hogy a minisztériumi bürokrácia akadályozza az intézkedéseket, és a megyei hivatal nem ad ki kedvező véleményt a nagy károkat okozó fajok kiemeléséről.

„Nem értem, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium miért nem veszi figyelembe az ország alkotmányát, a nemzetközi előírásokat ebben a kérdésben, ahol az emberek életének kell a legfontosabbnak lennie. Nem az a megoldás, hogy terrorban éljünk. Gratulálok Csíkszereda vezetőségének, hogy komolyan veszi ezt a kérdést. Tovább kell fejlesztenünk a jogszabályokat, hogy az emberek élete legyen az elsődleges” – tette hozzá Borboly Csaba.

  • fotó és információ: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy