ISU Hargita: A tűzoltók küldetései az elmúlt 24 órában (szeptember 9)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Száraz növényzet égett Vaslábon

Szeptember 9-én, hétfőn 15:45 körül riasztották a gyergyószentmiklósi katonai tűzoltókat, hogy a Sipos-csúcs területén, Vasláb településen száraz növényzeti tűz keletkezett. A lángokkal való körülbelül 6 órás küzdelem után a katonai tűzoltóknak, a gyergyóújfalvi, vaslábi, gyergyótekerőpataki, gyergyócsomafalvi önkéntes tűzoltókkal, a gyergyóújfalvi közbirtokosság tagjaival, a polgárok és a gyergyószentmiklósi Vöröskereszt önkénteseinek támogatásával sikerült eloltaniuk a tüzet, amely körülbelül 8 hektárnyi száraz növényzetet, facsemetéket és természetes regenerációból származó tűlevelű csemetéket érintett. A beavatkozási akciót nehezítette, hogy a tűzoltóautókkal nem lehetett megközelíteni a tűz helyszínét, mivel a terület nehezen megközelíthető volt. A tűzoltóknak egyenetlen terepen kellett dolgozniuk az elsődleges felszereléssel (lapátok, tömlők és egyedi tűzoltó készülékek), egy tartálykocsis traktorral és 5 darab 600 literes, illetve 1000 literes víztartályokkal az önkéntes szolgálatoktól.

Tilos a tarló és a növényi hulladék égetése!

A polgárok kötelesek betartani a száraz növényzet égetését tiltó környezetvédelmi szabályokat. Ezek be nem tartása a száraz növényzet mezőgazdasági területen történő elégetésével az APIA támogatásának csökkentéséhez vezethet.

Az avar, tőzeg, erdei alom, nád, bokrok vagy lágyszárú növényzet égetését tiltó jogszabályi rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyek esetében 7 500 és 15 000 lej közötti, jogi személyek esetében pedig 50 000 és 100 000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Külön szankciórendszer vonatkozik az avar, nád, bokrok és lágyszárú növényzet égetésére a védett területeken és az ökológiai helyreállítás alatt álló földterületeken, ami 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő szabálysértésnek minősül, ha az emberi, állati vagy növényi életet vagy egészséget veszélyeztette.

Meg kell jegyezni, hogy voltak olyan esetek, amikor az ilyen tüzek emberi áldozatokat követeltek a tűz szél hatására történő terjedése miatt. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek az ellenőrizetlen tüzek közúti balesetek okozói lehetnek, amelyek szintén emberéleteket követelhetnek, mivel a közutakon a nagy mennyiségű füst miatt csökkent a látási viszonyok, és így az úttestet elborítja a füst.

Szintén tegnap a SMURD egységek 12 személynek nyújtottak szakszerű elsősegélyt egészségügyi problémák miatt.

Tűzmegelőzési és tűzvédelmi intézkedéseket hajtottak végre a katonai tűzoltók egy közúti baleset helyszínén, Maroshévíz és Borszék között a 15-ös országúton, 3 esetben lakásajtókat szabadítottak fel Csíkszeredában és Balánbányán.

Az utóbbi 24 órában két RO-Alert figyelmeztetést küldtek a lakosságnak medve jelenléte miatt Csíkszeredában.

Az operatív személyzet továbbra is szolgálatban marad, hogy hatékonyan kezelje a vészhelyzeteket, és szakszerű elsősegélyt nyújtson a rászorulóknak.

A vészhelyzet előtt, alatt és után alkalmazandó magatartási intézkedésekről tájékozódjon a hivatalos információs forrásokból. Látogasson el a https://fiipregatit.ro országos vészhelyzeti készültségi platformra és a DSU mobilalkalmazásra, amely ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Google Play-ből. 

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy