Brassói Művészeti Múzeum: Új kiállítások a nők hozzájárulásáról a román művészethez

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • „Her Art Story” szabadtéri kiállítás, Nicolae Titulescu Park: szeptember 14. – 2024. október 13;
  • „Útnyitók: Elena Muresianu”, Brassói Művészeti Múzeum, Egyes terem: 2024. szeptember 14. – október 27.

A Brassói Művészeti Múzeum elindította a „Her Art Story” projektet, amely a romániai művészetben a nők figyelemre méltó eredményeit állítja előtérbe, és a kortárs női illusztrátorok tehetségét népszerűsíti. A 2024. szeptember 13-án tartott nyitórendezvény kiállításokat és tárlatvezetéseket tartalmazott, amelyek célja, hogy rávilágítsanak a női művészek alapvető hozzájárulására a művészet területén – tájékoztat a MAB kommunikációs és PR-irodája, amelyet Alexandra Ilnițchi-Ardelean képvisel.

A Nicolae Titulescu parkban megrendezett „Her Art Story” című szabadtéri kiállítás 16 olyan 19-20. századi befolyásos művész történetét és műveit mutatja be, akik jelentősen hozzájárultak Brassó és a román művészet fejlődéséhez. Ők: Emilia Apostolescu, Zina Blănuță, Geta Brătescu, Cecilia Cuțescu-Stork, Lucia Demetriade Bălăcescu, Margarete Depner, Micaela Eleutheriade, Alexandrina Gheție, Irina Lukász, Rodica Maniu, Puia Hortensia Masichievici, Mimi Șaraga Maxy, Margit Mikloș-Timar, Elena Mureșianu, Tia Peltz és Elena Popea.

„A kiválasztott művek nemcsak az egyes művészek egyedi tehetségét és látásmódját hangsúlyozzák, hanem mély betekintést nyújtanak a romániai kulturális fejlődésbe is. Eredeti változatukban lesznek megtekinthetők a brassói Művészeti Múzeum Romániai Művészeti Galériájában, amely azáltal alakul át, hogy abban a történelmi és kulturális kontextusban mutatja be őket, amelyben létrejöttek.

A kiállításon e művészek portréinak kortárs újraértelmezései is szerepelnek, amelyeket 16 illusztrátor valósított meg: Bianca Anton, Diana Barbu, Raluca Burcă, Alexandra Ciocan, Corina Drăgan, Alexandra Goldillo, Daia-Diana Grigore, Alexandra Hochreiter, Irina Iliescu, Loreta Isac, Oana Ispir, Alina Marinescu, MURA, Daniela Olaru, Bianca Spatariu és Alexia Udriște.

A „Her Art Story” című kiállítás 2024 szeptember 14-től október 14-ig ingyenesen és non-stop látogatható a Nicolae Titulescu park sétányán, a brassói Művészeti Múzeummal szemben”. (Alexandra Ilnițchi-Ardelean)

Ugyanezen a napon került sor az „Útnyitó: Elena Muresianu” kiállítás megnyitójára a brassói Művészeti Múzeum első termében. A kiállítás Elena Mureșianu (1862. szeptember 13. – 1924. október 12.), az első romániai női művész, aki szakirányú tanulmányokat folytatott, munkásságát és életét tárja a nagyközönség elé. A kiállítás bemutatja „a múzeum gyűjteményéből származó műveit, valamint kontextualizálja azt a kulturális korszakot, amelyben élt és alkotott. A kiállítás része a Brassói Művészeti Múzeum által halálának századik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak, és egyedülálló lehetőséget kínál e jelentős brassói művésznő alkotásainak megismerésére, életművének tizenhárom művéből kilencet bemutatva”.

A Román Művészeti Galériában kiállított 16 eredeti műalkotást Alexandra Ilnițchi-Ardelean, a Brassói Művészeti Múzeum szakreferense vezetésével tárlatvezetés keretében fedezhetik fel az érdeklődők. A Román Művészeti Galéria átalakítása e művészek alkotásainak bemutatásával hangsúlyozza a női művészeti örökség jelentőségét a művészettörténetben, elősegítve a női hangok elismerését és megbecsülését a nagy, ismert mesterek mellett. A projekt hozzájárul a domináns narratívák leépítéséhez, és olyan teret biztosít, ahol a nők hozzájárulása valóban értékelhető.

A „HER ART STORY” projekt célja, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét a tegnapi és mai női művészek munkásságára. A történelem során a női művészek – néhány jelentős kivételtől eltekintve – háttérbe szorultak és gyakran figyelmen kívül hagyták őket, műveiket pedig figyelmen kívül hagyták vagy a férfiaknak tulajdonították, ami torzította a művészeti világhoz való hozzájárulásuk értékelését és megítélését. A „Her Art Story” a Brassói Művészeti Múzeum azon törekvése, hogy foglalkozzon ezzel a történelmi marginalizációval, népszerűsítve a múzeum gyűjteményében található 16 női művész örökségét, és ösztönözze a női művészek megítélésének és népszerűsítésének megváltoztatását. A projekt célja, hogy ösztönözze az intézményeket és a közösséget a sokszínűbb és befogadóbb művészeti képviselet támogatására.

A „HER ART STORY” a Brassói Művészeti Múzeum által kezdeményezett projekt, amelyet a brassói Városi Művészeti Depot és a Posztmodernizmus Múzeum Egyesület partnerségével, valamint Brassó Városháza költségvetéséből finanszíroznak.

Cosmina Marcela Oltean

Adatok és fotó, MAB

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy