Székelyudvarhely – Rejtett érdekek által irányított város?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Székelyudvarhely egyre inkább olyan helynek tűnik, ahol a törvény és a rend helyébe rejtett, csak az érintettek által ismert érdekek lépnek. László Szabolcs helyi rendőrfőnököt sorozatos hatalommal való visszaéléssel vádolják, míg Gálfi Árpád polgármester, bár kötelessége lenne beavatkozni, egy folyamatban lévő bűnügyi nyomozás ürügyén visszakozik.

Az UTCA (Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport) friss bejegyzése szerint László visszaélései új szintet értek el, ami abban csúcsosodott ki, hogy a szervezet elnökét, Magyari Lajost az utca közepén, a polgárok szeme láttára fizikailag bántalmazták. Bár a vádakat egyértelmű videóbizonyíték támasztja alá, a polgármester nem tett semmit.

László Szabolcs időközben más konfliktusokba is keveredett, például a Pethő-családdal, „egy rendkívül ellentmondásos, számos különböző bűncselekmény miatt büntetett előéletű családdal”. A helyi rendőrfőnöknek ezzel a családdal való együttműködése konfliktusba torkollott, amelyet az uh.ro cikke hosszan ismertet. Ez a helyzet rávilágít arra, hogy a helyi hatóságok hogyan lépik túl a törvényes hatáskörüket, így a közösség hatalmi játszmák és személyes érdekek áldozatává válik.

Székelyudvarhely lakói egyre inkább aggódnak amiatt, hogy városuk a káosz színterévé válik, és a törvény csak kirakat. A hatalommal való visszaéléseket sürgősen ki kell vizsgálni, és a felelős hatóságokat, beleértve a polgármestert is, felelősségre kell vonni. Nem engedhetjük meg, hogy ez a vezetési stílus váljon új normává.

A helyi rendőrség és az UTCA civil szervezet közötti feszültségek mellett vannak arra utaló jelek, hogy ezek a konfliktusok Székelyudvarhelyen tágabb befolyási körökre is átterjednek. Helyi források szerint László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője közvetlen fenyegetések célpontja volt, beleértve az erőszakot és a gyújtogatást is, a város befolyásos személyiségei részéről. Ez elmélyíti azt a megítélést, hogy a feszültségek mögött rejtett érdekek és a hatóságokra gyakorolt nyomás áll, hogy ezeket a feszültségeket kordában tartsák.

Ezek a konfliktusok azt mutatják, hogy a Székelyudvarhelyen kialakult helyzet nem csupán egy egyszerű vita a polgárok és a hatóságok között, hanem a befolyások és feszültségek szélesebb hálóját tükrözi, amely eszkalálódhat, ha nem kezelik azonnal és helyesen.

A Magyari Lajossal, az UTCA szervezet vezetőjével készült exkluzív interjúban nyugtalanító kép rajzolódik ki arról, hogy Székelyudvarhely a törvényen messze túlmutató hatalmi játszmák színterévé válik. Magyari úr vádjai László Szabolcs helyi rendőrfőnökkel szemben nem csupán a hatalommal való visszaélésről szólnak, hanem egy sokkal mélyebb problémát tárnak fel: egy rejtett érdekekből álló hálózatot, amely a jelek szerint uralja a várost.

Magyari elmondta, hogy elkötelezett közösségi önkéntesként a helyi rendőrség többször zaklatta őt olyan akciók miatt, mint a város természeti területeinek megtisztítása és civil tevékenységek szervezése. „Mindent megteszünk a gyerekeinkért és a városunkért, de megbüntetnek érte” – mondja. A konfliktus akkor eszkalálódott, amikor egy kóbor kutyák befogására irányuló akció közben Magyarira fizikailag is rátámadt a Helyi Rendőrség vezetője. „Megragadott a torkomnál fogva, és megpróbált ok nélkül a földre dönteni” – teszi hozzá.

Ami még rosszabbá teszi a helyzetet, az Gálfi Árpád polgármester reakciójának elmaradása. A polgármester beavatkozásának elutasítása komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy valójában ki irányítja a várost. Úgy tűnik, hogy a helyi hatóságok a törvények betartatása és a rend biztosítása helyett inkább a saját érdekeik védelmével foglalkoznak.

„Mindenhol üldöznek minket, keresik a bajt, lejáratni akarnak minket” – folytatja Magyari. Az UTCA szervezet önkénteseit többször is behívták a helyi rendőrségre indokolatlan kihallgatásra és bírságolásra, amit egyértelmű megfélemlítési kísérletnek nevez. „Semmit nem keresünk azzal, amit csinálunk, önkéntesek vagyunk, akik segíteni akarnak a városnak. De úgy bánnak velünk, mintha bűnözők lennénk”.

Magyari ráadásul felveti, hogy a zaklatások valódi oka azzal függhet össze, hogy szervezete nem játszik politikai játszmákat.

Ezek a leleplezések komor képet mutatnak egy olyan városról, amelyet a felszínen szabályoknak és törvényeknek kellene irányítaniuk, de olyan hellyé változik, ahol a hatalommal való visszaélés és a rejtett érdekek uralkodnak. Az, hogy a polgármester nem lépett fel ezekkel a visszaélésekkel szemben, komoly kérdéseket vet fel.

Összefoglalva, Székelyudvarhely azt kockáztatja, hogy a félelem és megfélemlítés uralta várossá válik, ahol az aktív polgárokat és önkénteseket a hatóságok ellenségként kezelik. Itt az ideje, hogy a polgárok átláthatóságot és elszámoltathatóságot követeljenek vezetőiktől, mielőtt a várost teljesen elnyelnék ezek a háttérjátékok.

A Székelyudvarhely közösségét megrázó konfliktusok eszkalálódása miatt sürgősen felszólítjuk az Országos Rendőrséget, az Ügyészséget és minden felhatalmazott intézményt, hogy vizsgálják ki és büntessék meg a bűnösöket. A hatalommal való visszaélés, a megfélemlítés és a polgári zaklatás nem tűrhető egy demokratikus társadalomban.

Alapvető fontosságú, hogy ezek az intézmények gyorsan cselekedjenek, pártatlan vizsgálatokat folytassanak, és biztosítsák, hogy a felelősöket – függetlenül pozíciójuktól – felelősségre vonják. A helyi hatóságok, köztük László Szabolcs helyi rendőrfőkapitány ellen felhozott súlyos vádakat komolyan ki kell vizsgálni, és azokat, akik visszaélnek a pozíciójukkal, a törvény szerint meg kell büntetni.

Az állampolgárok biztonsága és az állami intézményekbe vetett bizalma nem kerülhet veszélybe. Minden intézménynek kötelessége megvédeni a törvényt és az emberek alapvető jogait, ezért gyors és határozott reakciót sürgetünk, hogy ezek a konfliktusok ne ölthessenek súlyosabb formát.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy