Több mint 104 millió euró értékű projekteket hagytak jóvá az „Első egyetemista a családban” program keretében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma bejelentette, hogy 68 projektet hagyott jóvá az „Első egyetemista a családban” elnevezésű, az Oktatási és Foglalkoztatási Program által finanszírozott pályázati felhívások keretében. A projektek összértéke meghaladja a 104 millió eurót. Ezek közül 66 projektet a kevésbé fejlett régióknak szánnak, összesen több mint 103 millió euró értékben, két projekt pedig a Bukarest-Ilfov régiót érinti, több mint 1,5 millió euró értékben.

E projektek célja, hogy megkönnyítsék a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatáshoz való hozzáférését, megakadályozzák az egyetemről való lemorzsolódást, és támogassák szakmai fejlődésüket. A projektekben szereplő intézkedések célja az érettségi vizsgát nem tett, alacsony iskolai végzettségű vagy roma családból származó tanulók és érettségizettek támogatása, valamint a hátrányos helyzetű diákok támogatása szociális ösztöndíjakkal és egyéb támogatási formákkal.

E pályázati felhívások keretében 36 állami és magán felsőoktatási intézmény, valamint öt állami felsőoktatást megelőző oktatási intézmény nyújtott be támogatási kérelmet.

A működésbe való belépésük tanévét megelőző két utolsó tanévben érettségizett középiskolai tanulók/végzősök, akik nem tettek érettségi vizsgát, valamint a hátrányos helyzetű tanulók pénzügyi támogatásban részesülnek a támogatásra kiválasztott projektek keretében javasolt tevékenységekben való részvételhez.

A diákok esetében az áthidaló intézkedések közé tartozik az oktatási ajánlatok és az egyetemi tanulmányi programok támogatása. A tervek szerint a tanulók és a középiskolát végzettek az érettségi vizsgára vagy az egyetemi tanulmányok megkezdésére való felkészülést segítő programokon keresztül kapnak támogatást, továbbá támogatják a bentlakásos iskolákban történő szállás és/vagy étkezés költségeit, ösztöndíjakat nyújtanak, és megkönnyítik a felsőoktatási intézményekbe történő tanulmányi látogatásokat.

Az egyetemisták esetében a lemorzsolódás csökkentését célzó intézkedések közé tartozik a támogatás, az orientációs és tanácsadási szolgáltatások nyújtása, az ösztöndíjak, a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak szóló korrekciós programokban való részvétel, az egyetemi kampuszokon való szállás és/vagy étkezés költségeinek támogatása, a mentorálásban, korrepetálásban, oktatási és karrier-tanácsadásban való részvétel, valamint a diákok tanulási készségeinek fejlesztését célzó műhelyfoglalkozások.

A tanulók és hallgatók támogatásának és egyéb támogatási formáinak odaítélési és kifizetési módját az egyes oktatási intézmények határozzák meg. A támogatás összege a XI., XII. és XIII. osztályos tanulók esetében 300 lej/hó, az egyetemi hallgatók esetében 330 lej/hó.

A felsőoktatási intézmények akadálymentesítésének szentelt intézkedések közé tartozik továbbá az informatikai eszközök beszerzése, a hozzáférhető oktatási eszközök fejlesztése, a fogyatékkal élő diákok számára a hozzáférhetőség biztosítása, a támogató szolgáltatások – például tolmácsok és speciális technológiák – biztosítása, valamint a diákok tanulmányai folytatásának támogatását célzó egyéni, csoportos és támogató csoportos tanácsadások szervezése.

Az összes jóváhagyott projektre vonatkozó szerződéskötési folyamat a közeljövőben kezdődik, azzal a céllal, hogy minél több hátrányos helyzetű diák és hallgató számára biztosítsák az egyetemi tanulmányokhoz való hozzáférést.

A listák ITT érhetők el. 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy