A mezőgazdasági termelők és vállalkozók közvetlenül az AFIR-adatbázison keresztül, közbeszerzési eljárások nélkül vásárolhatnak mezőgazdasági eszközöket az európai alapokból finanszírozott projektekhez

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Azok a vidéki gazdálkodók, feldolgozók és vállalkozók, akik az AFIR-en keresztül pályáznak támogatásra, közvetlenül az AFIR adatbázisán keresztül – külön közbeszerzési eljárások lefolytatása nélkül – vásárolhatnak gépeket, szerszámokat, speciális berendezéseket, silókat, üvegházakat, csarnokokat, istállókat és bútorokat a vissza nem térítendő európai alapokból finanszírozott beruházási projektekhez.

A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) által létrehozott és kezelt referenciaár-adatbázis a 2014-2020-as Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (PNDR 2020) és a 2023-2027-es Stratégiai Terv (PS 2027) végrehajtása során áll az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapok kedvezményezettjei rendelkezésére.

Az online adatbázisban jelenleg több mint 5000 alacsony, sávos vagy talajművelés nélküli mezőgazdasági gépet tartalmazó kategória található, amelyek célja a környezet védelme és a talaj megőrzése minimális talajművelés, sávos talajművelés vagy akár talajművelés nélküli közvetlen vetés alkalmazásával. Szintén egyre több precíziós gazdálkodási csomaggal (műholdas irányítórendszerekkel) felszerelt traktor és kombájn, precíziós vetőgép, de egyéb precíziós gazdálkodási berendezések, például gyomirtók, mezőgazdasági drónok, időjárás-állomások, műtrágyaszórók, kombájnok, metszőgépek stb. is megtekinthetők.

Az állattenyésztési tevékenységek digitalizálásának támogatása érdekében az AFIR adatbázisában szerepelnek a kedvezményezettek számára elérhető szoptató robotok, fejőrobotok, takarmányozási robotok, trágyatisztító robotok stb. valamint több mint 100 darab vágóhídi berendezés (beleértve a teljes vágósorokat is). Az adatbázist folyamatosan frissítjük és új tételekkel egészítjük ki, így jelenleg több mint 45 000 tétel referenciaárát tartalmazza, amelyek közül sok a fenntartható és a környezetet minimálisan terhelő mezőgazdaság gyakorlására irányul.

A referenciaár-adatbázis olyan egyedülálló nemzeti szintű eszköz, amelynek segítségével az AFIR megkönnyíti és egyszerűsíti a mezőgazdasági termelők és vállalkozók hozzáférését a mezőgazdasági és vidékfejlesztési beruházásokra nyújtott európai alapokhoz. Az AFIR által megvalósított egyszerűsítés abban áll, hogy ez az adatbázis lehetővé teszi a kedvezményezettek számára, hogy a hatályos eljárási rendelkezéseknek megfelelően közvetlenül, a közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül vásárolják meg a kívánt terméket. Ez a munkamódszer jelentősen lerövidíti a beszerzési időt, és lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy pontosan azt a berendezést válassza ki, amelyre beruházásának optimalizálása érdekében szüksége van.

Az AFIR-adatbázis frissítésének és kitöltésének módja az AFIR weboldalán elérhető Referenciaár-adatbázis útmutató szerint történik, a következő linkre kattintva: Prețuri de referință AFIR – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online.”

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy