Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség: 18 esetben tettek bejelentést medve jelenléte miatt (május 6-13 között)

0

Articol disponibil în: Magyar Română


A 2024.május 6-13 közötti időszakban a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatához 18 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül, amelyekben medve jelenlétét jelezték Csíkszereda (3), Oroszhegy (2), Székelyudvarhely (2), Farkaslaka (4), Székelykeresztúr (3), Maroshévíz (2), Libán (1) területén, valamint Csíkrákos közelében.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécseri irodájába a 112-es rendszeren keresztül regisztrált 18 hívás közül, amelyek medvék jelenlétét jelezték, öt esetben volt szükség beavatkozásra.

Az első esetben Csíkrákos közelében jelentettek egy medvét. A helyszínre egy csendőrjárőr indult, amely megerősítette a vadállat jelenlétét. Ebben az esetben szükség volt egy beavatkozó csapat felállítására a vadállat kilövésére. A helyszínen a csendőrcsapat biztosította a területet és fenntartotta a biztonságos környezetet.

A második esetben egy csendőrcsapat Libán faluba ment, hogy ellenőrizzen egy olyan területet, ahol medve jelenlétét jelezték. Az esetet megerősítették, és a medvét azonnal az erdőbe kergették.

Hasonló beavatkozásra került sor a harmadik esetben is, amikor május 11-én Farkaslakán medvét jelentettek. Az eset beigazolódott, és a medvét röviddel ezután a csendőrség csapata az erdőbe kergette.

Az utolsó két esetben a medve jelenlétére utaló hívások Csíkszeredából érkeztek. A három hívásból két esetben igazolódott a medve jelenléte. Mindkét esetben csendőrcsapat ment a helyszínre, és a vadállatot az erdős területre zavarta – közölte a Hargita megyei csendőrség.

Az év eleje óta 89 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatánál a 112-es segélyhívó rendszeren keresztül, amelyek medvék jelenlétét jelentették lakott területek közelében. Minden esetben beavatkozó csapatot küldtek a helyszínre.

A járőrök minden esetben egy ideig a területen maradtak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A beavatkozó csoport a 81/2021 sürgősségi kormányrendelet rendelkezéseivel összhangban az esemény helye szerinti közigazgatási terület polgármesteréből/alpolgármesteréből, csendőrökből, a vadászegyesület képviselőjéből és egy állatorvosból áll.

A csendőrök emlékeztetik a lakosságot, hogy minden ilyen helyzet észlelésekor hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék elhelyezésével, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy