IJJ Harghita – bilanțul ultimei săptămâni: 20 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 20 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Izvoru Mureșului, Zetea, Voșlobeni, Sândominic, com Săcel, Corund, Toplița, Gheorgheni, Lupeni, Fitod, Avrămești, Corbu, Odorheiu Secuiesc și Mărtiniș.

Dintre cele 20 de apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția efectivă a echipei special constituită în acest sens doar o singură dată.
În urma a două apeluri venite din Odorheiu Secuiesc, prezența ursului se confirmă doar odată, în data de 09.09.2023, când un cetățeam ne solicită sprijinul. La caz se deplasează un echipaj mixt care alungă animalul sălbatic în pădure.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 304 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție. Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy