Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség- múlt heti mérleg: 20 esetben jelezték medvék jelenlétét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az elmúlt héten a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatához 20 hívás érkezett a 112-es számon keresztül, amelyek medvék jelenlétéről számoltak be Marosfő, Zetelaka, Székelyandrásfalva, Vasláb, Csíkszentdomokos, Korond, Maroshévíz, Gyergyószentmiklós, Farkaslaka, Fitód, Szentábrahám, Gyergyóholló, Székelyudvarhely és Homoródszentmárton területén.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécseri irodájában 112-es rendszeren keresztül regisztrált 20 hívás közül, amelyek medvék jelenlétét jelezték, csak egy esetben volt szükség az erre a célra létrehozott speciális csapat hatékony beavatkozására.

Székelyudvarhelyről két hívást követően csak egyszer, 2023.09.09-én volt valós a medve jelenléte, amikor egy polgár kérte a segítségünket. Egy vegyes csapatot küldtek ki az esethez, amely az erdőbe üldözte a vadállatot.

A járőrök minden esetben egy ideig a területen maradtak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A 81/2021-es Sürgősségi Kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a beavatkozó csoportot az esemény helyszínéül szolgáló közigazgatási terület polgármestere/alpolgármestere, csendőrök, a vadászegyesület képviselője és egy állatorvos alkotja.

Az év eleje óta 304 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatánál a 112-es segélyhívó rendszeren keresztül, amelyek medvék jelenlétét jelentették lakott területek közelében. Minden esetben beavatkozó csapatot küldtek a helyszínre. A beavatkozások során károkat vagy egyéb incidenseket nem jegyeztek fel.

A csendőrök emlékeztetik a lakosságot, hogy minden ilyen helyzet észlelésekor hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék elhelyezésével, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy