IJJ Harghita – bilanțul ultimei săptămâni: 8 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 8 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Lueta(2), Borsec, Sărmaș, Brădești, Vărșag, Tulgheș și Praid.

Dintre cele 8 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția efectivă a echipajelor de jandarmi de 2 ori.
În primul caz a fost semnalată prezența unui urs într-o curte din Lueta. Un echipaj de jandarmi a ajuns la fața locului unde a confirmat prezența ursului, aceștia au alungat animalul sălbatic în pădure în cel mai scurt timp.
Al doilea caz este unul asemănător, un cetățean ne indica prezența unui urs într-o curte din Vărșag. Jandarmii harghiteni au intervenit eficient și au alungat animalul sălbatic în zona împădurită.
În ambele cazuri, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.
”, a precizat IJJ Harghita.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 365 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy