Incendiile de vegetație, un pericol deja dezlănțuit

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor, fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, constituie factori determinanţi de întreţinere şi favorizare a propagării incendiilor, care, de multe ori, afectează locuinţele semenilor, fondul forestier sau mediul înconjurător.

Ieri, 16 octombrie a.c., la ora 1039, prin dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, a fost anunţat un incendiu de vegetaţie uscată (turbă), la ieşirea din municipiul Miercurea-Ciuc spre Odorheiu Secuiesc. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (7 subofiţeri), cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, un autocamion de intervenţie şi o motopompă remorcabilă. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea-Ciuc, intervenţia finalizându-se la ora 1740. În urma incendiului, au ars aproximativ 5 ha de vegetaţie uscată şi turbă. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de un foc deschis în spaţii deschise.

Dat fiind faptul că aceste incendii de turbă sunt foarte greu de stins, întrucât focul se propagă în subteran şi întreţine arderea chiar şi în apă, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale, care au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie;

– Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy