Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Indemnizația însoțitorului adultului cu handicap grav, începând cu 1 februarie 2017

În ceea ce privește salariul de bază care stă la baza acordării indemnizației însoțitorului adultului cu handicap grav, începând cu 1 ianuarie 2017, se acordă o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar.

Pentru luna ianuarie 2017, nivelul indemnizației însoțitorului adultului cu handicap grav rămâne neschimbat. Începând cu februarie 2017, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, acesta s-a stabilit la 1.450 lei lunar.

Astfel, începând cu 1 februarie 2017, după aplicarea cotelor procentuale ale contribuțiilor sociale corespunzătoare asiguratului (contribuția la bugetul asigurărilor de șomaj – 0,5%, contribuția la asigurările de sănătate 5,5%, contribuția individuală de asigurări sociale – 10,5%) și prin luarea în considerare a deducerii personale de 300 de lei, salariul de bază pentru funcția de asistent social debutant cu studii medii cu care se asimilează indemnizația însoțitorului adultului cu handicap grav poate avea următoarele valori:

– 1.450 lei brut, respectiv 1.065  lei net, dacă acesta nu a beneficiat de majorarea salarială de 12% prevăzută de O.U.G. nr. 27/2015, anterior lunii octombrie 2015;

– 1.624 lei brut, respectiv 1.184 lei net, dacă acesta a beneficiat de majorarea salarială de 12% prevăzută de O.U.G. nr. 27/2015, în perioada 1 iulie 2015 – 31 septembrie 2015.

Menționăm că procentul de majorare stabilit prin OUG nr. 27/2015 era de până la 12%, autoritățile locale putând acorda orice valoare până la 12%.

indemnizatie-insotitor


Sursa: ZPN
11 comentarii la “Indemnizația însoțitorului adultului cu handicap grav, începând cu 1 februarie 2017

 1. Stoica

  De ce indemnizatia de handicap de insotitor fara persoana angajata e 734 si nu mai mare. De ce se face aceasta nedreptate. E salarul de baza. .sa ne dea si noua acesti bani.

  Raspunde
  1. Cristof

   Buna renunțați la pensia in capacitate de muncă,mergeți la oficiu de pensii,și renunțați indemnizația de însoțitor,și mergeți la primăria de unde aveți domiciliul,și cereți să primiți de la primăria de unde se afla persoana cu handicap Grav,să primiti indemnizația de la primarie,și atunci o să primiți mai mult,in loc de suma 734,primiti 1065 dacă se trece indemnizația pe numele persoanei cu handicap Grav.Dacă vreți să deveniți însoțitor persoanei cu handicap,atunci vă angajați cu carte de muncă ca însoțitor persoanei cu handicap Grav,și primiți ca angajat la primăria unde aveți domiciliu suma de 1450 lei salariu minim pe economie.
   Multă sănătate.

   Raspunde
 2. Butura Viorica

  Daca sotul are certificat de handicap grav,de ce nu primeste indemnizatie de insotitor,doar bilete CFR gratuite pentru insotitor,cei de la DGASPC Timisoara au spus ca nu are drept

  Raspunde
 3. Mihaela

  Buna ziua,as dori si eu sa aflu daca mama mea care detine indemnizatie de handicap gradul 2 in baza diagnosticului de schizofrenie poate beneficia de insotitor.In speranta ca voi primi un raspuns si voi fi indrumata,va multumesc!

  Raspunde
  1. Cristof

   Buna mama dumneavoastră nu poate beneficia de însoțitor,de oarece,beneficiază numai,acei cu handicap (Grav) acei cu handicap (Accentuat,Medium,și Ușor)nu pot beneficia de însoțitor.
   Mai multe detalii intrați pe legia handicapului 448/2006 și aflati mai multe amanunte,de dreptul handicapului in care ii încadrată mama dumneavoastră.
   Multă sănătate.

   Raspunde
 4. Mona

  Buna ziua
  Bunica e bolnava alzheimer. Fratele tatalui meu care este fiul bunicii sta si are grija de ea. A fost internata la spital deoarece sia rupt piciorul stang. A fost operata si acuma e acasa si unchiul e cel care o schimba si are grija de ea. Poate bunica ca sa ia pensie de handicapat si unchiul sa ia ajutor ca are grija de ea.

  Raspunde
 5. Lavinia

  Buna am 33 de ani,mama mea era insotitorul meu ptr ca eu am avut un accident si am ramas cu un handicap gradul 1,dar din pacate mama a decedat luna trecuta ..off.Ce formulitati trebuie sa fac ,unde trebuie sa apelez sa imi schimb insotitorul ptr indemnizatie?? Multumesc anticipat

  Raspunde
 6. Trenchea Andrei

  Buna ziua! Tatăl meu, în varsta de 63 de ani are un picior tăiat , este operat de pancreas, dependent de insulina ( de 4 ori pe zi ) și nu i se acorda însoțitor ? Are certificat de handicap Accentuat!!! Ce fel de ,, tara ” este asta ??? Mor oamenii cu zile !!! Din cauza SISTEMULUI DE 2 BANI

  Raspunde
 7. NAGY KRISZTINA

  DIN 2011 INSOTITORII AU FOST DATI AFARA DE LA PRIMARIE.INDEMNIZATIA RAMINE PT. BOLNAVI.INTREBAREA MEA ESTE.DACA NU ARE ASISTENT PERSONAL DE CE ANUAL LI SE RETIN MILIOANE DE LEI PARCA AR AVEA INSOTITOR.DIN SALARUL MINIM SE RETIN CONTRIBUTIILE PARCA AR AVEA INSOTITOR.DE CE SE RETIN DE LA BOLNAVI MILIOANE DE LEI?VA MULTUMESC

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.