Informare despre stadiul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din orașul Bălan”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Proiectul câștigat în anul 2021 de U.A.T. Bălan își va începe activitățile de proiectare și în cele din urmă, de execuție a lucrărilor în perioada imediat următoare. Pentru 3 obiective din 4, contractele pentru demararea serviciilor de proiectare (și execuție a lucrărilor) au fost semnate în data de 14.06.2022, iar ordinul de începere a serviciilor de proiectare a fost emis de Primăria Bălan în data de 28.06.2022.
Începând cu data de 28.06, proiectanții au 2 luni la dispoziție să prezinte documentația tehnică, pentru a trece în etapa următoare, respectiv de execuție a lucrărilor.
De fapt, acesta este un proiect integrat care cuprinde mai multe zone și obiective ce vor fi modernizate și dotate, anume:
1. Modernizarea clădirii Bagolyvar – destinație muzeu minier
Stadiu: Elaborare proiect tehnic (2 luni, din 28.06.2022)
Se va interveni asupra clădirii la nivel structural, având în vedere vechimea și starea degradată a acesteia, iar la nivel de dotări au fost selectate echipamentele necesare pentru punerea în practică a mai multor tipuri de activități în ceea ce privește activitatea unui muzeu (proiecții, conferințe, expoziții, etc.)
2. Reabilitarea, modernizarea și echiparea clădirilor aparținând Școlii gimnaziale “Geo Bogza”
Stadiu: Evaluare procedură de achiziție a serviciilor
Cum am menționat anterior, în cadrul unui obiectiv (LOT) a întârziat semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor, respectiv LOTUL 2 – Reabilitarea, modernizarea și echiparea clădirilor aparținând Școlii gimnaziale “Geo Bogza”. Termenul estimativ pentru semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor este 15.09.2022.
Clădirile și terenurile din curtea incintei Școlii gimnaziale “Geo Bogza” vor fi modernizate, dotate și amenajate pentru a le oferii copiilor și profesorilor infrastructura necesară derulării activităților de învățământ la cele mai ridicate standarde.
3. Modernizare Strada Hășmaș
Stadiu: Elaborare proiect tehnic (începând cu august 2022)
Strada Hășmaș are o lungime de aproximativ 350m, iar lățimea de 3,5-4m. Investiția cuprinde, pe lângă asfaltare și o serie de parapeți metalici, fiind într-o zonă izolată, pe versanți, față de celelalte străzi principale ale localității.
Întârzierea începerii serviciilor de proiectare se datorează faptului că Strada nu este eliberată de obstacole (garaje, grădini), care se află pe domeniul public al orașului Bălan. În fapt, din cauza fenomenului construcțiilor provizorii nu a fost posibilă realizarea unei documentații tehnice, care să prevadă o conexiune a străzii cu Str. Florilor, zona Casei de Cultură. Astfel, investiția se va face pe doar cei 350 de m.
S-au identificat un număr de 73 de construcții provizorii amplasate pe domeniul public, respectiv Strada Hășmaș, care vor fi demolate prin dispozițiile Primarului Orașului Bălan. Termenul limită pentru eliberarea terenului de către persoanele care au construcții provizorii amenajate în zona respectivă este de până la data de 20 iulie 2022, iar ordinul de începere a lucrărilor întră în vigoare la data de 15.08.2022, după eliberarea amplasamentului.
4. Reconversia și refuncționalizarea unui număr de 4 terenuri degradate în spații verzi urbane
Stadiu: Elaborare proiect tehnic (2 luni din 28.06.2022)
Orașul Bălan prin poziționarea lui geografică se află într-o zona prin care există posibilitatea, foarte rapid, de a ieși în natură și a te relaxa. Astfel, în ultimii 30 de ani nu s-a pus accentul intervenții sistematizate la scară largă de amenajare a teritoriului și a spațiilor verzi din interiorul localității.
Cele patru terenuri degradate propuse spre reconversie în spații verzi sunt:
a. Zona Bloc 61,62 – Parcul/Zona de joacă
b. Zona Bloc 50 – Bazar
c. Zona Bloc D3
d. Zona Autogara + Str. 1 Iunie
Prin intervențiile asupra zonelor menționate mai sus se va amenaja o suprafață totală de 9.298 metri pătrați. Pe lângă faptul că se vor planta diferite tipuri de arbuști, gazon și vegetație, unele spații reconvertite vor beneficia și intervenții creative, din sfera istoriei localității (tematică minieră), dar și în ceea ce privește amenajarea unor locuri de joacă pentru copii. Vor fi implementate sisteme de iluminat, supraveghere și rețea cu internet wireless. Strada 1 Iunie va fi recondiționată cu pavaje, fiind calea de acces către spațiul verde de la vechea Autogară.
Din anul 2006, momentul în care s-a închis Mina, nu au existat inițiative serioase pentru prezervarea patrimoniului cultural minier.
Acest proces pe care îl implementăm are rolul nu doar de a înfrumuseța din punct de vedere estetic orașul, ci și de a păstra elemente care să ne aducă aminte de istoricul minier al zonei și care, în același timp, să devină un brand care să atragă turiștii în zonă.
Am adăugat ca imagine suport, adresa uneia dintre firmele contractate, respectiv cea care se ocupă de reabilitarea și amenajarea zonei adiacente și a Străzii Hășmaș, din care reiese necesitatea eliberării amplasamentului. Ordinul de începere a lucrărilor nu a putut dat mai devreme, întrucât eliberarea amplasamentului este condiție obligatorie.
Rolul nostru, ca administrație locală este să găsim soluții și să atragem fondurile necesare pentru implementarea acestora. Rugăm locuitorii care actualmente sunt afectați de măsurile de sistematizare să înțeleagă că dacă vrem să privim către viitor suntem nevoiți să facem în prezent ceea ce este necesar.
Pentru posesorii de automobile propunem soluții alternative, respectiv spații de parcare dedicate și, în măsura posibilităților, alte zone în care pot fi construite garaje, sau spații de depozitare după caz.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy