Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Inspectoratul Școlar Harghita încotro?

Începând cu data de 3 iulie 2019, Gârbea Petru, inspectorul școlar general al județului Harghita a trecut în pensie, lăsând locul sau vacant. Înlocuitorul sau este, se pare, Demeter Levente din Cristuru Secuiesc, director la Liceul Teoretic Orban Balazs.

Foto: Mihálydeák Krisztina

După cum bine știm, cine va ocupa acest post se decide politic. Este clar ca în numirea acestuia un rol determinant l-a avut susținerea pe care a avut-o de la UDMR, care, chiar dacă nu este la guvernare pe față, este de fapt la butoanele guvernării acestei țări. Ca Demeter Levente este un soldat fidel al UDMR ne arată o simplă privire aruncată pe internet, el făcând parte din echipa primarului din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, apropiat al președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

Încercând să aflam cine este noul inspector școlar general am cautat un CV al acestuia, și cum internetul este generos am găsit aici, pe site-ul http://www.obg.ro/docs/CV/CV_dl.pdf un astfel de document, în care aflăm, cu surprindere, printre altele că pentru noul inspector școlar general al județului Harghita, limba română este limbă străină. Că e străina pentru el și din păcate pentru elevii care au dat bacalaureatul anul acesta la liceul pe care îl conduce Demeter Levente reiese clar din rezultatele de la examen, la limba română, care sunt catastrofale. Le puteti vedea aici http://bacalaureat.edu.ro/Pages/JudetUnitRezultAlfa.aspx?Jud=23&IdUnitInv=1005.

Așa aflăm ca la Liceul Teoretic Orban Balazs, din Cristuru Secuiesc, elevi care apar ca având competențe de cunoscători avansați ai limbii române au luat note de 2 sau de 2,45 la examenul de bacalaureat.
Și atunci ne întrebăm ce altceva, în afară de sprijinul politic al UDMR, îl recomandă pe Demeter Levente în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Harghita? Oare scopul este de a ocupa postul cu cineva fidel partidului sau de a aduce un profesionist care să facă ceva real și concret în așa fel încât și copiii maghiari, romi sau români din județ să poată avea o șansă adevărată în viata atunci când termină liceul?

Pentru că tare ne e teamă ca nu se va schimba mare lucru, că elevii maghiari vor avea aceeași părere despre limba română, că necunoașterea ei se va perpetua și îi va face furioși la terminarea liceului pentru că nu au șanse egale pentru reușita în viata în aceasta țară. Iar primul vinovat este sistemul de educație care nu stimulează și încurajează cunoașterea limbii române în acest județ. Lucru care îi obliga pe foarte mulți părinți maghiari realiști, cu picioarele pe pământ, să plătească ore de limba română pentru copiii lor, din cauză că sistemul public de educație, aflat sub controlul UDMR nu vrea să-i învețe cu adevărat limba română, pentru a-i tine captivi și a-i transforma în electoratul credul de mâine.

Lucru acesta nu e valabil și pentru copiii liderilor UDMR, care au mare grija ca aceștia să învețe foarte bine limba română pentru a putea conduce ei, când le va veni vremea.

Nu am înțeles niciodată de ce maghiarii acceptă ca sa li se facă așa ceva propriilor copii, dar asta este o problemă de alegere și dacă maghiarii aleg să nu le pese de cât de bine vor ști copii lor limba țării în care locuiesc și în care trebuie să se descurce, e doar alegerea lor.

I.R.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.