Intervențiile pompierilor salvatori harghiteni în primul weekend din august

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 5-7 august 2022, pompierii militari harghiteni au gestionat 18 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 16 situații.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate (vegetație uscată, resturi de exploatare forestieră), ce a afectat o suprafață de circa 1.000 mp de teren, în Gheorgheni. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, mai ales în condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate.

Important: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!

În cursul zilei de vineri, a fost solicitată intervenția echipajelor specializate din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni pentru salvarea unei persoane blocate într-un apartament al unui bloc de locuințe din cartierul Bucin, municipiul Gheorgheni. Pompierii militari s-au deplasat de urgență la locul solicitării, unde, acționând cu accesoriile din dotare, au pătruns în locuință, găsind-o pe proprietară căzută în hol, în stare de conștiență, dar în imposibilitatea de a se mișca din cauza unor probleme de sănătate. Paramedicii SMURD i-au acordat femeii, în vârstă de 89 de ani, primul ajutor calificat, ulterior transportând-o la spital, pentru investigații medicale de specialitate.

În weekend, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în Băile Homorod și Băile Tușnad.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

Începând de astăzi, 8 august 2022, ora 16:00 și până miercuri, 10 august 2022, ora 10:00, județul Harghita se va afla sub incidența unei avertizări meteorologice COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente, conform informării transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie. În intervalul menționat, sunt prognozate perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Pentru prevenirea unor situații de urgență, recomandăm populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale. Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care sa le asigure protecţia. Parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.            

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

  •  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy