A scăzut numărul intervenţiilor de alungare a urşilor din zonele locuite din Harghita, în ultima săptămână

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita informează că, în ultima săptămână, numărul intervenţiilor de alungare a urşilor din zonele locuite a scăzut.

Dacă în ultimele săptămâni au fost înregistrat cel puțin 15 apeluri de semnalare a prezenței urșilor în apropierea zonelor locuite, în săptămâna ce tocmai a trecut, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite doar 6 apeluri prin intermediul SNUAU 112. Apelurile au fost făcute din localitățile Bilbor, Toplița, Băile Homorod, Gheorgheni și Băile Chirui.

„După o aparentă acalmie de două zile, pe data de 3 august, la ora 23:55 a fost făcut primul apel pe această săptămână, o femeie semnalându-ne faptul că un urs a pătruns în curtea casei sale din comuna Bilbor, luând cu el un porc și plecând în pădure. Echipa de intervenție care s-a prezentat la fața locului nu a mai găsit ursul, acesta părăsind singur zona.
Tot în această perioadă au fost făcute 2 apeluri din apropierea municipiului Gheorgheni, un proprietar de stână anunțând pe 6 și pe 8 august prezența unor urși. Dacă în primul caz ursul a provocat pagube la stână, omorând o vacă, fiind nevoie ca echipa de intervenție să alunge ursul, în cel de-al doilea caz urșii semnalați, 2 la număr, nu au mai fost găsiți acolo, părăsind singuri zona.
În celelalte situații, din Toplița, Băile Homorod și Băile Chirui nu a mai fost nevoie de intervenția efectivă a echipelor de intervenție, urșii semnalați părăsind singuri zona.
Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate alte pagube sau incidente.”, informează purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile Legii 197/2022, pentru aprobarea OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanență/ intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu unitatea administrativ-teritorială și un medic veterinar.

De la începutul anului, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost înregistrate 216 apeluri făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy