IPJ Harghita: activități desfășurate în contextul debutului anului școlar 2024-2025

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Harghita, realizarea nivelului optim de siguranță a participanților la procesul educațional desfășurat în unitățile de învățământ preuniversitar constituie o preocupare majoră, fiind totodată premisă a unui viitor trainic și previzibil, caracterizat prin dezvoltarea acestei zone ca parte a unei evoluții care să ofere fiecăruia șanse egale de afirmare.

Anul școlar 2024 – 2025 a început în ziua de 9 septembrie 2024 dar a fost prefațat de o serie de activități desfășurate la nivelul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne menite a contribui la realizarea nivelului optim de siguranță.
Astfel, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean, au fost realizate 70 controale pe linia sistemelor de securitate ale unităților de învățământ, din care 34 în mediul urban și 36 în mediul rural.
În perspectiva deschiderii anului de invățământ preuniversitar 2024 – 2025, pentru asigurarea unui climat de siguranță rutieră cu privire la transportul elevilor la unitățile de învățământ, au fost derulate activități educativ – preventive și de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi. Au fost avute în vedere:
• deținerea de către conducătorii vehiculelor a categoriei permisului de
conducere stabilită de legislație pentru conducerea tipului respectiv de autovehicule, precum și valabilitatea acestuia;
• deținerea certificatului profesional, precum și valabilitatea acestuia;
• deținerea și valabilitatea certificatului de transport în cont propriu;
• deținerea și valabilitatea inspecției tehnice periodice (ITP) a
vehiculului;
• deținerea și valabilitatea asigurării obligatorii RCA.
În mod concret, au fost verificate 75 de vehicule din această categorie, context în care s-a constatat că pentru 2 vehicule nu există copie conformă a licenței de transport, iar inspecția tehnică periodică aferentă unui vehicul era expirată. Cu privire la aceste aspecte, unitățile de învățământ au fost notificate, urmând ca deficiențele să fie înlăturate până la începerea anului școlar sau până la darea în folosință a vehiculului. De asemenea, au fost verificați și instruiți 59 de conducători auto ai vehiculelor de transport școlar, conform obiectivelor mai sus enumerate, fără a fi constatate probleme. Tot cu această ocazie, atât conducătorii autovehiculelor special destinate transportului de elevi, cât și coordonatorii acestor activități, au fost informați cu privire la obligația respectării destinației pentru care au fost distribuite aceste autovehicule, respectiv transportul elevilor la și de la unitățile de învățământ, precum și transportul elevilor și profesorilor însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare (festivaluri, cursuri școlare, cxcursii, tabere , etc), nefiind permisă utilizarea în alte scopuri.

În ziua deschiderii anului școlar 2024-2025, având în vedere manifestările festive consacrate acestui moment care au avut loc la cele peste 400 unități de învățământ preuniversitar și numărul ridicat de persoane care au participat la acestea ( elevi, cadre didactice, părinți etc. ), personalul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita și Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita a acționat în vederea realizării misiunilor din competență, necesare desfășurării acestor activități în condiții de normalitate. La aceste misiuni care au avut loc în ziua de 9 septembrie 2024, au participat 276 polițiști și jandarmi, prezența lor în zonele din incinta și din proximitatea unităților de învățământ preuniversitar contribuind la prevenirea oricăror incidente de natură a tulbura caracterul deosebit al manifestărilor festive.

În perioada imediat următoare, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, se va acționa pentru:
– finalizarea controalelor privind sistemele de securitate ale unităților de învățământ ;
– verificarea tuturor mijloacelor auto destinate transportului școlar ;
– elaborarea, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, a planului local cadru de acțiune pentru prevenirea violenței în mediul școlar ;
– reactualizarea Grupurilor de acțiune, constituite la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, pentru prevenirea faptelor de violență în mediul școlar.

În acest context, în funcție de problematica specifică fiecărei unități de învățământ preuniversitar pe linie de siguranță, se va acționa pentru asigurarea unei prezențe optime a personalului Inspectoratului de Poliție Județean Harghita și Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita în zonele din incinta și proximitatea unităților de învățământ preuniversitar, pentru prevenirea incidentelor și situațiile de natură a afecta desfășurarea procesului educațional în condiții de normalitate și siguranța participanților la aceasta.

Nu în ultimul rând, componenta preventivă rămâne esențială în reducerea riscurilor de natură a afecta climatul de siguranță în zonele din incinta și proximitatea unităților de învățământ preuniversitar. Debutul noului an şcolar reprezintă o oportunitate pentru poliţişti să continue activităţile preventive şi dezbaterile tematice cu copiii pentru identificarea problemelor cu care se confruntă acasă, la şcoală, în spaţiile publice şi în mediul online. Deprinderea unor comportamente anti-victimale şi a unor conduite corecte în anumite situaţii de risc pot determina o percepţie pozitivă a minorilor cu privire la siguranţa personală şi a bunurilor lor şi pot conduce la dezvoltarea spiritului civic pentru protejarea colegilor lor şi a celorlalte persoane cu care intră în contact.

Prezenţa poliţiştilor în unităţile de învăţământ şi derularea de activităţi preventive cu elevii sunt elemente de natură să genereze un grad sporit de siguranţă în rândul acestora, prin creşterea conştientizării cu privire la riscurile asociate criminalităţii, dezvoltarea încrederii în poliţie, modelarea de comportamente pozitive pentru copii.

Pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranţă ale copiilor, activitatea de prevenire a criminalităţii va fi intensificată în acest an şcolar şi în relaţie cu cadrele didactice şi părinţii/tutorii elevilor pentru creşterea conştientizării acestora cu privire la importanţa activităţii de prevenire a criminalităţii pentru siguranţa copiilor, eficientizarea comunicării preventive în mediul şcolar, prin asigurarea suportului de specialitate în procesul educaţional şi construirea unei conexiuni bazate pe încredere şi cooperare.

Pentru atingerea acestui obiectiv, în cursul anului şcolar 2024-2025 se vor derula activităţi specifice pe două direcţii de acţiune:
Continuarea acţiunilor preventive în cadrul proiectelor/campaniilor aflate deja în faza de implementare, care vizează siguranţa minorilor:
 Proiectul de prevenire a criminalităţii informatice Siguranţa online implementat în parteneriat cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Microsoft România, Asociaţia SwissWeb Academy, Ascendia. Proiectul are o componentă importantă dedicată siguranţei copiilor şi, în acest context, se află în proces de elaborare 5 teme cu caracter preventiv destinate cadrelor didactice şi elevilor, respectiv Cybersecurity (aspecte generale), Protejarea identităţii şi a datelor în mediul online, Gaming, Prevenirea pornografiei infantile, Siguranţa banilor pe internet.
 Proiectul de prevenire a dispariţiilor de minori şi a plecărilor voluntare Plecatul de acasă nu este o soluţie! implementat în parteneriat cu Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România;
 Programul Şcoala Siguranţei TEDI implementat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Maspex România pentru siguranţa elevilor din clasa I. Scopul vizat este creşterea gradului de siguranţă a copiilor prin informarea acestora cu privire la potenţiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluţii, utilizându-se metode educativ-preventive specifice vârstei lor. Temele abordate sunt: prevenirea dispariţiilor, siguranţa acasă, comportamentul preventiv la şcoală, relaţiile cu colegii, siguranţa la locul dejoacă şi în vacanţă, educaţie rutieră, siguranţa pe Internet,
 Proiectul Fără discriminare! de formare a unor comportamente non-discriminatorii.
 Proiectul de prevenire a violenţei domestice Scuzele nu schimbă realitatea.

Pe linia de prevenire a consumului de droguri, se vor implementa 2 proiecte, acestea urmând a fi demarate în perioada imediat următoare :
 Semn că TU însemni ;
 Break Free, în parteneriat cu Rotary Klub Gheorgheni.

Din acest an, se va derula Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, care va fi implementată pe parcursul anului școlar 2024-2025, aceasta fiind demarată la nivel național.

Durabilitatea sentimentului de siguranță în școli și în zonele din proximitatea acestora, pentru fiecare din actorii procesului educațional rămâne o preocupare pentru fiecare din structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Harghita cu atribuții pe linie de ordine și siguranță publică, convinși fiind că realizarea acesteia este condiționată de lucrul în echipă, prin participarea elevilor, cadrelor didactice, părinților și personalului M.A.I. la acest proiect menit a contribui la construirea unui viitor stabil, în care fiecare să simtă că are șanse egale de afirmare.

  • foto și informații furnizate de IPJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy