Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Isterie în comuna Ditrău

Brutăria din localitatea Ditrău intenționează să se dezvolte, sens în care are în vedere să construiască o hală de producție și să își diversifice oferta pe piață. De curând, conducerea acesteia a angajat doi muncitori cu calificare în domeniul panificației, veniți din Sri Lanka în România cu forme legale. Decizia a adus o parte din localnici în prag de revoltă, oamenii nemulțumiți considerându-i pe cei doi brutari un pericol la adresa comunității.

În semn de protest, au fost lansate îndemnuri de boicotare a firmei, oamenii din zonă fiind încurajați să cumpere pâine fabricată de alte brutării. În paralel, s-a constituit grupul închis de facebook ”Migránsmentes Ditrót akarunk”/ Vrem un ”Ditrău fără imigranți” a cărui denumire amintește de un graffiti rasist (”areal fără țigani”) vizibil după 1989 în mai multe orașe – cel puțin din județul Harghita. Totodată, câțiva zeci de nemulțumiți s-au adunat miercuri (29.01.2020) după masă la biserica romano-catolică de unde s-au deplasat în curtea Casei de Cultură din localitate, apoi câțiva dintre aceștia l-au însoțit pe preotul Biro Karoly la ședința de Consiliu Local.

Au îndemnat la calm atât preotul, cât și primarul Puskas Elemer, care a propus ca subiectul inițierii de către edil a unui referendum în baza rezultatelor căruia să se interzică firmelor să angajeze străini să fie dezbătut ca prim punct la capitolul diverse de pe ordinea de zi.

Puskas Elemer, nemulțumit de intoleranța unor localnici față de doi muncitori angajați cu forme legale, dar îngăduitori când vine vorba de gunoaie aruncate la întâmplare, furtul de lemne sau violența domestică, a afirmat răspicat că o eventuală măsură din partea sa, inclusiv un referendum, ar fi ilegală, întrucât primăria nu se poate amesteca în politica de personal a unei firme private. Propunerea acestuia ca sâmbătă să aibă loc un forum a fost primită cu entuziasm de nemulțumiți.

Ca să îi protejeze de furia unora care clamează că localnicii ”nu vor o cultură nouă”, firma i-a mutat pe cei doi angajați în comuna Lăzarea.

În fond, revoltații din Ditrău au confundat muncitorii cu forme legale cu imigranții. Cine sunt ei și cum au ajuns personaje principale într-o poveste halucinantă?

Sunt oameni simpli, adulatori ai politicii anti-imigrație a premierului ungar Orban Viktor care creează impresia că va apăra Europa creștină de refugiați veniți din zone de conflict.

Sunt oameni pentru care gardul din sârmă ghimpată de la granița ungaro-sârbă, instituită de Ungaria în 2015, reprezintă un act de curaj ce trebuie urmat necondiționat.

Sunt oameni pentru care conferințele pe care le susțin consilieri pe probleme de securitate ai premierului ungar în zonă, printre care Nogradi Gyorgy, sunt literă de lege.

Sunt oameni îndoctrinați, cu un orizont limitat, cărora le-a scăpat că cei doi muncitori sunt creștini, că provin dintr-o țară în care în 2019 a avut loc un atentat chiar de Paște, care pesemne nu au cunoștință de eforturile părintelui Bojte Csaba, care a cutreierat Siria, Irakul, Libia, Nigeria, Etiopia și Congo, bântuite de conflicte, alături de călugărul iezuit Sajgo Szabolcs și europarlamentarul Holvenyi Gyorgy în cadrul programului Hungary Helps.

Sunt oameni care omit un lucru esențial: și cetățenii acestei țări caută un trai mai bun plecând să lucreze în Occident. Iar migrația forței de muncă are loc de la Est la Vest, niciodată invers, din rațiuni logice: salariul obținut de un muncitor din Est este suficient de motivant ca să îl determine să emigreze, chiar în condițiile în care acesta este conștient că pentru aceeași muncă obține mai puțini bani decât un muncitor cetățean al statului respectiv. În consecință, nu există nicio diferență între cei doi srilankezi și secuii ori românii aflați la muncă la vest de România.

Și încă ceva: în condițiile în care în toată comuna nu s-au găsit doi oameni care să acceseze locurile de muncă, se găsesc destui supărați că li se ia ceva ce le aparține. Chiar așa să fie?!

D.E.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *