Istoricul Eva Balogh: : ”Ungaria nu mai este o democrație. Viktor Orban a construit o autocrație în doar câțiva ani”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Eva S. Balogh, autoarea blogului Hungarian Spectrum / Arhiva personală

Hungarian Spectrum este un influent blog maghiar, scris în limba engleză de istoricul Eva S. Balogh, care trăiește în Statele Unite, și citit de mii de oameni în fiecare zi, inclusiv de politicieni, diplomați străini și de jurnaliști care îl folosesc drept sursă în publicații precum New York Times, The Economist sau The Guardian. Într-un interviu acordat Libertatea, autoarea blogului vorbește despre autocrația construită de Viktor Orban în Ungaria, despre starea gravă în care se află presa maghiară și despre sprijinul electoral al etnicilor maghiari din Transilvania pentru guvernul de la Budapesta.

Cum a ajuns Orban să controleze presa maghiară

În vreme ce postările de pe Hungarian Spectrum, critice la adresa guvernului Orban, câștigau noi cititori, în Ungaria, presa se încolona pentru a promova poziția guvernului. Chestionată pe această temă, Balogh spune că situația presei a fost una foarte rea încă din primele zile în care Viktor Orban și partidul său au câștigat alegerile. ”Orban a descoperit că media și comunicarea vor juca un rol cheie pentru succesul său, iar oamenii săi erau gata să ocupe cele mai importante vehicule de propagandă, televiziunea publică și radioul.

Dacă cineva își ia informațiile doar de la Magyar Televizio sau Magyar Radio, nici nu ar ști că există opoziție. Spre exemplu, Budapesta ”a căzut” în octombrie, dar noul primar al orașului nu a fost invitat la televiziunea de stat. Oamenii care își mai amintesc îmi spun că jurnaliștii care lucrau pentru televiziunea și radioul partidului stat (înainte de 1989, n.r.) aveau mai multă libertate în a-și face treaba decât acum”, spune Balogh. Dar presa publică nu a fost suficientă pentru dorința guvernului de a controla informația.
Schema este una destul de simplă. Instituțiile media care transmit mesajul guvernului primesc publicitate de la companiile de stat și pot funcționa.

Publicațiile pro-guvernamentale primesc sume incredibile de bani pentru publicitate de la companiile de stat, în vreme ce ziarele independente nu primesc nimic. Pentru a opri apariția unor ziare, guvernul Orban nu trebuie decât să le facă finanțarea imposibilă. Acum, există doar câteva site-uri care merită citite: Index, 444, HVG, Hírklikk, Átlátszó. Când vine vorba despre print, avem doar o singură publicație independentă: Népszava.

Subiectul Soros: diferența dintre Orban și Dragnea

Apropo de propaganda guvernului Orban, un subiect a fost frecvent prezent în discursul premierul maghiar: George Soros.

Unii comentatori au făcut comparații în acest sens cu discursul fostului șef al PSD Liviu Dragnea, care l-a menționat și el de mai multe ori pe omul de afaceri.

De ce însă a avut un astfel de succes Viktor Orban, comparativ cu Dragnea?

”Unul dintre motivele pentru care Orban a avut succes este acela că a reușit să cupleze frica de migranți cu activitățile lui George Soros. Și această frică este reală. Presupun că maghiarii au fost întotdeauna predispuși la xenofobie, iar ideea greșită cum că toată lumea le vrea răul, mai puțin Viktor Orban, a avut așa de mult succes încât unii oameni chiar cred că din cine știe ce motive inexplicabile, Soros chiar vrea să distrugă civilizația europeană”, spune Balogh.

Nu știu sigur, dar nu cred că Dragnea a împânzit țara cu panouri cu Soros, în care îi amenința pe maghiari că el va fi cel care va râde la urmă.

Toate deciziile sunt luate de un singur om: Viktor Orban

Într-un interviu acordat acum câteva săptămâni pentru Libertatea, europarlamentara maghiară Anna Donath, membră a partidului de opoziție Momentum, afirma că Ungaria mai este o democrație doar pe hârtie. Balogh este de acord.

”Ungaria nu mai este o democrație. Viktor Orban a reușit să construiască o autocrație în doar câțiva ani. Toate deciziile sunt luate de el și nimic nu se întâmplă fără cuvântul său. Unii politologi numesc acest regim în diverse feluri: sistem hibrid, stat mafiot, democrație dirijată sau chiar regim fascistoid”, spune ea.

Dar istoricul consideră că sprijinul pentru partid nu este atât de puternic pe cât pare și că succesul electoral a fost obținut inclusiv prin cumpărarea voturilor.

”Sunt convinsă că deși Fidesz are o bază electorală mare, sprijinul pentru partid nu este atât de puternic pe cât pare. Trebuie să ținem minte că Fidesz beneficiază de susținerea a doar 35% din totalul populației cu drept de vot.

Sprijinul covârșitor (câteodată de până la 90%) pe care Fidesz îl primește în regiunile sărace este rezultatul clientelismului, al cumpărării de voturi, al presiunilor și fricii. Primarii Fidesz spun oamenilor care depind de ei cum să voteze, iar ei votează așa cum li se spune, deoarece se tem că un eventual vot împotriva Fidesz ar fi descoperit”, spune Balogh.

De ce îl sprijină maghiarii din Transilvania pe Viktor Orban

Statisticile arată că multe dintre voturile maghiarilor din Transilvania la ultimele alegeri legislative din Ungaria au mers către Fidesz, partidul lui Viktor Orban.

Chestionată pe acestă temă, Balogh indică spre câțiva posibili factori, dar atrage și atenția asupra suspiciunilor de fraudă.

”Comunitatea maghiarilor din Transilvania, cred eu, este mai conservatoare, mai înclinată spre dreapta, decât ungurii din Ungaria. Fidesz a fost întotdeauna mai popular în Transilvania decât liberalii sau socialiștii. Această înclinație naturală a fost întărită de referendumul din 2005 pe tema dublei cetățenii, împotriva căruia guvernul Gyurcsány (Ferenc, socialist, n.r.) a făcut campanie”, spune Balogh.

Dar cel mai important factor sunt sumele de bani pe care guvernul Orban le trimite în zonele din România locuite de maghiari. 

”Cât despre voturile de peste granițe, nimeni nu știe exact câte voturi au venit pentru Fidesz, din moment ce nu există un organism independent care să verifice rezultatele. Mi se pare suspect că faimoasa majoritate de două treimi de la ultimele două alegeri a depins de numărătoarea finală a voturilor din afara țării”, spune istoricul.

Referitor la tensiunile dintre Budapesta și București, Balogh nu crede că acestea vor fi alimentate în mod activ de guvernul maghiar, în condițiile în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de la Trianon.

”Acum câteva luni credeam că guvernul va susține deschis un adevărat show pe tema Trianonului, cu toate efectele emoționale. Apoi, PestiSracok, un site de extremă dreaptă susținut de guvern, a publicat un articol inflamator în care un jurnalist amenința România, în numele maghiarilor, pentru că a luat Transilvania.

Reacțiile venite din cercurile istoricilor au fost în general negative și au deplâns faptul că cei mai mulți oameni nu cunosc evenimentele care au precedat pierderea teritoriilor și consideră că maghiarii reprezintă majoritatea în orașele din Transilvania. Cred că Orban a înțeles că acest tip de propagandă poate fi poate fi periculos și a temperat auto-compătimirea și starea conflictuală care se conturau”, spune Balogh.

Citeşte întreaga ştire: Interviu cu istoricul Eva Balogh, autoarea celui mai influent blog maghiar: ”Ungaria nu mai este o democrație. Viktor Orban a construit o autocrație în doar câțiva ani”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy