Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

István Beke, condamnat pentru terorism în România, nu poate fi pus în libertate

István Beke, condamnat pentru terorism, rămâne în închisoare după ce Tibunalul Constanţa a respins definitiv marţi noua cerere de eliberare înaintată de bărbatul din Ţinutul Secuiesc. Minuta sentinţei pronunţate în a doua instanţă a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România. Aceeaşi decizie definitivă a fost luată pe 1 februarie şi de Tribunalul Braşov, în cazul celuilalt secui condamnat pentru terorism, Zoltán Szőcs.

Cauza eliberării condiţionate a lui István Beke a fost judecată în judeţul Constanţa deoarece bărbatul condamnat s-a îmbolnăvit de coronavirus şi a fost transferat de la închisoarea din Codlea la spitalul închisorii Poarta Albă (judeţul Constanţa).

A doua cerere de eliberare a lui István Beke a fost respinsă în primă instanţă de Judecătoria Medgidia. Instanţa a decis şi cu privire la următoarea posibilitate de cerere a eliberării condiţionate, care poate fi depus cel mai curând pe 25 mai.

Cei doi bărbaţi  au cerut deja de două ori eliberarea condiţionată, invocând faptul că au executat deja o parte a pedepsei şi că au avut o purtare bună în închisoare. În ambele cazuri, decizia în prima instanţă a fost punerea în libertate a lui Zoltán Szőcs, însă cererea lui István Beke a fost respinsă de fiecare dată. În urma recursurilor, sentinţele definitive au fost nefavorabile pentru ambii condamnaţi.

Potrivit informaţiilor cotidianului Háromszék din Sfântu Gheorghe, motivaţia Curţii de Apel Braşov a precizat că Zoltán Szőcs „nu realizează încă gravitatea actelor sale”, iar în cazul lui István Beke „nu a
trecut încă timp suficient pentru ca acesta să se îndrepte”.

În data de 4 iulie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti l-a condamnat pe István Beke şi pe Zoltán Szőcs la câte 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea de acte teroriste şi instigare la acte teroriste. Sentinţa pronunţată împotriva preşedinţilor filialelor Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Târgu Secuiesc respectiv din Transilvania a provocat indignare generală în rândul maghiarilor din Transilvania, deoarece Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a considerat că rechizitoriul redactat de parchet este în mare parte nefondat, şi a hotărât să pedepsească inculpaţii cu doar 11, respectiv 10 luni de închisoare, adică la perioade egale cu timpul
deja petrecut în arestul preventiv.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost trimişi în judecată de către DIICOT, după ce autorităţile române au concluzionat – pe baza convorbirilor interceptate purtate de aceştia şi a petardelor descoperite în locuinţa lui Beke – că cei doi ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară organizată în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de ziua naţională a României.

Organizaţiile politice maghiare şi presa maghiară sunt de părere că cei doi sunt victimele unui proces înscenat.

Informații preluate de la agenția de știri maghiară MTI
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.