ISU Harghita: 25 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 48 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultimele două zile, salvatorii harghiteni au acționat pentru gestionarea a 25 de situații de urgență. Cele mai multe cazuri înregistrate au fost pentru acordarea de prim ajutor (14 solicitări SMURD).

În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 10 incendii, precum și la o misiune de distrugere muniție neexplodată.

Din totalul celor 10 incendii care au avut loc, 8 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproape 25 ha de teren, în localitățile Subcetate, Toplița, Miercurea Ciuc și Izvoru Mureșului.

O intervenție care a presupus efort susținut din partea pompierilor a avut loc pe parcursul zilei de marți, în localitatea Ciumani, unde peste 50 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni, SVSU Ciumani, Joseni, Suseni și Lăzarea au acționat, cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la mai multe anexe gospodărești; flăcările s-au extins rapid, punând în pericol și locuințele din apropiere. După aproximativ trei ore, incendiul a fost stins, în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. În urma acestuia, au ars 4 anexe gospodărești (un garaj, 2 grajduri cu șuri și un atelier), o motocicletă,  o mașină de șlefuit, diverse scule electrice și materiale de renovare, din lemn, bunuri materiale evaluate la circa 200.000 lei.

S-au salvat și protejat, în urma intervenției pompierilor, bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 lei. Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric

Pentru a preveni astfel de evenimente, vă recomandăm să:

efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

nu suprasolicitaţi o priză;

instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate electrice de tăiere pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

S-a întâmplat acest lucru, seara trecută, într-o magazie din municipiul Odorheiu Secuiesc, strada Forțeni. Anexa gospodărească a luat foc, cel mai probabil din cauza unor lucrări de tăiere, fără respectarea normelor de protecție. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.  La sosirea echipajului de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără deschisă la magazia, construită din lemn, cu învelitoare de tablă, pe o suprafață de circa 20 mp. Pompierii au reușit să stingă incendiul fără ca acesta să se propage la celelalte construcții.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

În cursul zilei de ieri, 30 martie a.c., în poligonul special amenajat în localitatea Cârța, s-a executat o misiune de distrugere controlată de muniții și elemente de muniții rămase în urma conflagrațiilor mondiale, descoperite de cetățeni, în ultima perioadă, pe raza județului Harghita și asanate de echipa pirotehnică a unității noastre. Astfel, au fost distruse controlat 19 elemente de muniție: două grenade de mână, o lovitură cu grenadă antitanc, 4 proiectile explozive, un proiectil perforant trasor, o bombă de aruncător calibru 80 mm, o mină antiblindat și alte 9 elemente de muniție ce nu conțineau exploziv, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes.

Munițiile neexplodate reprezintă în continuare un real pericol, iar în cazul descoperirii unor astfel de elemente, anunțați imediat prin 112 și respectați următoarele recomandări:

– nu le atingeți, nu le loviți sau mișcați din locul în care au fost descoperite!

– în zona în care au fost găsite este posibil să existe și alte elemente de muniție neexplodată, drept pentru care nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunatățiri sau săpături în zonă, până la sosirea echipei pirotehnice, care va cerceta zona și va efectua detectarea altor elemente de muniție!

– nu lăsați copiii să se joace cu aceste elemente de muniție!

În ultimele 48 de ore, au fost transmise 2 mesaje prin sistemul RO-ALERT, astfel: 1 mesaj de avertizare a populației, privind prezența unui urs, în localitatea Corbu și mesaj privind pericolul reprezentat de incendiile de vegetație uscată, pe raza județului Harghita.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.  

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy