Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: 95 de intervenții ale pompierilor, în ultimul weekend din octombrie

În acest sfârșit de săptămână, salvatorii harghiteni au gestionat 95 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, 97 de persoane aflate în dificultate primind ajutorul echipajelor SMURD.  

Pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 5 incendii, 2 dintre acestea fiind arderi necontrolate de vegetație uscată, fiind afectate peste 2 ha. În afara acestor situații, pompierii au intervenit și la o misiune de deblocare/salvare persoane. Astfel, sâmbătă, 30 octombrie a.c., prin numărul unic de urgență 112, a fost solicitată intervenţia în cazul a două persoane vârstnice blocate într-un apartament, situat pe Aleea Teilor, din municipiul Odorheiu Secuiesc. La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. După deblocarea uşii de intrare în apartament, echipajele de intervenţie au găsit două persoane de sex feminin, în vârstă de 83, respectiv 82 de ani, cărora paramedicii SMURD le-au acordat primul ajutor la fața locului, nefiind necesar transportul acestora la spital.

Tot sâmbătă, în jurul orei 16:00, 13 pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Joseni, cu două autospeciale, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din comuna Joseni, existând pericol de propagare la casă. Pompierii au intervenit prompt și au stins flăcările, însă în urma incendiului a ars afumătoarea, precum și carnea ce se afla în interiorul acesteia.

Cauza probabilă a incendiului a fost focul deschis în spații închise. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 150.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 1.000 lei.

Sâmbătă seara, în jurul orei 22:00, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Praid au fost mobilizați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unui bloc de locuințe, în Praid. Ajunse la locul solicitării, echipajele au constatat că ardea funinginea din interiorul coșului de fum. Datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul a fost stins în aproximativ o oră, înregistrându-se pagube materiale minore: s-a degradat un perete. Cauza probabilă a incendiului a fost determinată de jarul/scânteile din coșul de fum necurățat de funingine.

Vineri dimineața, 29 octombrie a.c., în jurul orei 06:00, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Bălan și Detașamentului Miercurea Ciuc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Sândominic, au fost solicitați să acționeze pentru localizarea și limitarea propagării flăcărilor, care se manifestau la 3 anexe gospodărești (o afumătorie și 2 magazii de lemne) din orașul Bălan, pe o suprafață de circa 50 mp. Pompierii mobilizați pentru stingerea flăcărilor au intervenit cu 3 autospeciale de stingere, timp de aproape 2 ore. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, în urma depozitării cenușei și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 250.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 10.000 lei.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 2 mesaje RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența unor animale sălbatice (urși), în Bălan și Praid.  

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.