Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: Alege să fii voluntar!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita continuă programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, cu o nouă sesiune de recrutare, în perioada 11 martie – 8 aprilie 2019, lansând o provocare, aceea de a fi voluntar în cadrul instituției noastre  

Programul „Salvator din pasiune” rămâne o prioritate instituţională, fiind un proiect de succes, început în urmă cu aproximativ 4 ani, prin care se urmăreşte susţinerea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii, responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” Harghita organizează o nouă etapă de recrutare a persoanelor care doresc să își desfășoare activitatea, în calitate de voluntar, în cadrul instituției noastre. Aflată la cea de-a cincea etapă, campania „Salvator din pasiune” își dorește să creeze o legătură tot mai strânsă între societatea civilă și serviciile profesioniste pentru situații de urgență, prin implicarea activă a voluntarilor în diseminarea, respectiv aplicarea informaţiilor acumulate, la nivelul comunităţilor. Aceasta se va derula în perioada 11 martie – 8 aprilie a.c., interval de timp structurat în trei etape ce presupun recrutarea şi înscrierea candidaţilor, analizarea dosarelor şi  încheierea contractelor de voluntariat.

Activitatea voluntarilor este cât se poate de importantă, iar pregătirea acestora se realizează în mod etapizat, prin parcurgerea unor ședințe de pregătire teoretice şi practice cu specialişti din cadrul inspectoratului.

Pentru a se putea înscrie în Programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

 • vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;
 • apt din punct de vedere medical;
 • să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție;
 • să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul serviciilor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență;
 • să nu fie angajat/desfășoare activitatea în cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, serviciilor voluntare sau private pentru situații de urgență.

În cadrul activităţii de recrutare şi înscriere, candidatul trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă următoarele documente:

 • cerere de înscriere;
 • certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);
 • copie după actul de identitate;
 • aviz psihologic (nu adeverință) care va conține din partea psihologului clinician un profil psihologic cu recomandări la finalul evaluării sau din partea psihologului cu competență în apărare, ordine publică și siguranță națională, cu precizarea apt sau inapt pentru activitățile în cadrul unui serviciu de urgență;
 • act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare – nu există un minim de studii de care persoana care dorește să acceadă la programul de voluntariat trebuie să dispună;
 • adeverinţă medicală din care să reiasă, cumulativ, cel puțin două din următoarele criterii: “nu se află în evidență cu boli cronice”, „apt pentru efort fizic de nivel mediu” și „clinic sănătos”;
 • acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Perioada de înscriere și depunere a dosarelor: 11.03 – 08.04.2019, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00, la sediul inspectoratului (adresa: str. Iancu de Hunedoara, nr.8, Miercurea-Ciuc).

În acest sens, perioadele sunt:

 • perioada de înscriere a candidaţilor: 11 – 22.03.2019, în intervalul orar 08.00-16.00, la sediul 2 al inspectoratului (adresa: str. Borviz, nr. 2, Miercurea-Ciuc);
 • perioada de depunere a dosarelor: 25 – 29.03.2019, în intervalul orar 8.00-16.00, la sediul inspectoratului (adresa: str. Iancu de Hunedoara, nr. 8, Miercurea-Ciuc);
 • perioada de verificare şi analizare a dosarelor: 01 – 05.04.2019;
 • în data de 08.04.2019, la sediul inspectoratului, se va desfășura activitatea de semnare a contractelor de voluntariat.

Candidaţii admişi vor fi informaţi telefonic pentru a se prezenta în vederea semnării contractelor şi furnizarea informaţiilor necesare următoarelor activităţi. Relaţii suplimentare puteţi obţine la numărul de telefon: 0748105652 (plt.maj. Bodor Andrei – responsabil de proiect), zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 9-15.00.

Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute accesând site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – www.igsu.ro – şi cel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita – www.isuharghita.ro.

Alături de pompierii profesionişti ai unităţii noastre, formatori pe diferite domenii de activitate, voluntarii vor parcurge mai multe module de pregătire, iar după cel puţin 240 de ore de instruire vor putea încadra echipajele de intervenţie ale inspectoratului, putând participa efectiv la misiunile de intervenţie.

De asemenea, alte activităţi, derulate alături de noi, vor consta în utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv, acţiuni în care îşi vor putea confirma valențele profesiei de salvator.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.