Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore

În ultimele două zile, salvatorii harghiteni au intervenit pentru gestionarea a 20 de situații de urgență, dintre care 19 au fost misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 19 persoane aflate în dificultate fiind asistate de către echipajele SMURD.

Totodată, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni și SVSU Joseni au acționat, în cursul zilei de ieri, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Joseni. Incendiul, care se manifesta la centrala termică a casei, a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în aproximativ 30 minute, echipajele de pompieri reușind să împiedice extinderea flăcărilor la întreaga locuință și anexele învecinate. Pagubele au fost limitate la aproximativ 6 mp din peretele din lemn al casei. Din fericire, nu au existat persoane rănite. Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, scurtcircuit produs de un aparat electric lăsat sub tensiune.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita reaminteşte că în anul 2022, la nivelul județului, 85 de incendii au fost de natură electrică, producându-se din cauza instalaţiilor electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate.

 În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:

  • Când plecaţi de acasă, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentării cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei;
  • Nu utilizaţi instalaţii și aparate electrice uzate, defecte sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
  • Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii și aparate electrice și pentru verificarea periodică a instalaţiilor electrice apelaţi numai la personal autorizat;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.                                               

  •  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.