ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din ultimele patru zile (27-30 iulie)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari harghiteni au gestionat 34 de situații de urgență, dintre care 25 au fost cazuri SMURD, 4 au fost pentru stingerea incendiilor, 1 pentru descarcerare, 3 misiuni au fost pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor în urma a 3 accidente rutiere, produse pe DJ 123/A, localitatea Sâncrăieni și DE 578, localitățile Cozmeni și Ciobotani și 1 misiune pentru degajarea unui copac căzut pe o baracă de materiale, în municipiul Miercurea Ciuc, strada Zorilor. 

 Un eveniment rutier grav s-a produs, vineri, în localitatea Cozmeni, între un autoturism și o motocicletă. În urma impactului puternic, accidentul a fost urmat de un incendiu, lichidat de SVSU Cozmeni. Din nefericire, motociclistul, de 36 de ani, a decedat. Un alt accident grav s-a produs ieri dimineață, în satul Bisericani, comuna Lupeni, unde echipajul de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc a intervenit pentru extragerea unei persoane prinsă între un autoturism de teren și remorcă. Din nefericire, victima, un bărbat, de 46 ani, era decedată.  

Tot în cursul zilei de ieri, în mai puțin de două ore, echipajele de pompieri din cadrul subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita au intervenit pe DN 12C, în Lacu Roșu și pe DN 13B, km 20, localitatea Praid, pentru stingerea a două incendii izbucnite la autoturisme.

Astfel, în urma unei sesizări primite prin numărul unic 112, în jurul orei 15.00, pompierii Detașamentului Gheorgheni s-au deplasat operativ, cu o autospecială de stingere, pe DN 12C. În urma producerii evenimentului, a ars compartimentul motor al mașinii, incendiul fiind localizat de către proprietar, ajutat de ceilalți participanți la trafic.

Cel de-al doilea apel, care semnala producerea unui eveniment similar, la un autoturism aflat în mers, pe DN 13B, km 20, a fost primit, în jurul orei 17.00, iar pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Praid au intervenit pentru stingerea incendiului care, în momentul sosirii forțelor de intervenție la locul indicat de apelant, se manifesta generalizat la un autoturism. În urma incendiului, mașina a fost afectată în totalitate, pompierii acționând și pentru protecția pădurii din apropierea zonei de ardere.

 În cazul ambelor incendii, cercetările efectuate au indicat o cauză probabilă de natură electrică. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Joi seara, în jurul orei 18.20, echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni și SVSU Joseni au stins operativ, în mai puțin de o jumătate de oră, un incendiu izbucnit în bucătăria unei case, salvând celelalte încăperi ale locuinței și bunurile aflate în interiorul acestora. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic produs de un aparat electrocasnic defect sau neprotejat corespunzător (frigider).

Tot joi seara, echipajele Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița și SVSU Toplița au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (bucătărie de vară), din municipiul Toplița. La sosirea forțelor de intervenție, ardeau pereții și acoperișul, pe o suprafață de aproximativ 10 mp, lemne de foc depozitate în anexă, cu risc de propagare la întreg imobilul și casa învecinată. În urma producerii evenimentului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric, au ars circa 10 mp din acoperișul anexei, pereții laterali din lemn, aproximativ 2 mc lemn depozitat, 4 perechi de schiuri, balansoare de lemn, electrocasnice, articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, unelte.

Pompierii militari harghiteni vă reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;

• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur această achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play.

                                                         COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE      

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy