Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: Misiunile desfășurate de salvatori, în ultimele 3 zile

În ultimele 3 zile, 24 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD, dintre care două victime rănite în urma producerii unor accidente rutiere, în municipiul Miercurea Ciuc, strada Brașovului și localitatea Feliceni.

În afara acestor situații, pompierii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, o misiune pirotehnică, 3 misiuni de asistență persoane blocate în apartamente, precum și la un accident rutier, produs seara trecută, pe DN 12A, la ieșire din municipiul Miercurea Ciuc, unde un autotren, încărcat cu carton, s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma evenimentului rutier, a rezultat o victimă, conducătorul auto, acesta fiind preluat și transportat la spital. Pompierii au continuat misiunea pentru asigurarea măsurilor PSI la locul accidentului și sablarea carosabilului.

Duminică seara, 6 iunie a.c., au avut loc două misiuni de stingere a unor incendii izbucnite în satul Fundoaia, comuna Sărmaș și în Praid.
Primul incendiu s-a produs la două anexe gospodărești, garaj și magazie, propagat la peretele exterior și acoperișul unei case, precum și la peretele și acoperișul grajdului cu șură învecinat. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor ce se manifestau generalizat au acționat de urgență 15 pompieri din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița și SVSU Sărmaș, cu 3 autospeciale de stingere. Salvatorii au lichidat incendiul în limitele găsite, iar în urma evenimentului nu s-au înregistrat victime. Au ars: garajul și magazia, construite din lemn, pe o suprafață de circa 30 mp, o bormașină electrică, un flex și unelte; peretele exterior al grajdului, pe o suprafață de circa 5 mp și aproximativ 100 kg fân; s-au degradat: circa 300 kg furaje, un aparat de sudură, aparatură electrocasnică depozitată în magazie, izolația casei, pe circa 25 mp și învelitoarea din tablă a acoperișului casei, pe o suprafață de circa 30 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost fumatul în locuri neprotejate corespunzător. În urma intervenției prompte, s-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 15.000 lei.

Tot duminică seara, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au fost solicitați să intervină în urma producerii unui incendiu, la o casă, în localitatea Praid. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative de intervenție au constatat că flăcările cuprinseseră o parte din acoperișul și tavanul casei, însă, datorită intervenției prompte a colegilor noștri și a pompierilor civili din cadrul SVSU Praid, incendiul a fost localizat și lichidat în scurt timp, fără a fi înregistrate victime. În urma acestuia, au ars: acoperișul, cu învelitoare din țiglă, și tavanul, pe o suprafață de circa 16 mp, mobilierul din interior; s-au degradat circa 10 mp din izolația exterioară a locuinței. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric produs de un conductor/cablu electric defect, neizolat corespunzător. În urma intervenției prompte, s-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 7.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 3.000 lei.

Sâmbătă, 5 iunie, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică a executat o misiune de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată, în comuna Atid, în urma descoperirii de către un localnic, în propria curte, a unui element de muniție. Pirotehniștii harghiteni au identificat elemental ca fiind o grenadă ofensivă, provenind, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată, în condiții de siguranță, într-un depozit special amenajat pentru a fi ulterior distrusă.

În perioada de referință, au fost transmise 5 mesaje prin sistemul RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența unor urși, în Odorheiu Secuiesc, comuna Șimonești (sat Cădaciu Mare), Izvoru Mureșului și Subcetate. (pentru mai multe informații despre sistemul R0-ALERT: https://ro-alert.ro/).

Astăzi, 8 iunie a.c., până la ora 21:00, județul Harghita se află sub atenționare meteorologică cod galben de furtuni. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Deoarece în perioada manifestării fenomenelor meteorologice există riscul producerii unor inundații locale, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– în timpul furtunii întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția, închideți ușile și ferestrele;

– deconectați aparatele şi alte echipamente electrice deoarece acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice;

– urmăriți evoluția fenomenelor meteo din zona în care vă aflați și avertizările autorităților.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

  • ISU HARGHITA,  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.