În județul Harghita, a scăzut suprafaţa cultivată cu cartofi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut în acest an în județul Harghita, tendinţa menţinându-se de câţiva ani, în vreme ce cultura de sfeclă de zahăr din judeţ este aproape dispărută.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Török Jenő, a declarat azi, pentru AGERPRES, că suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut, faţă de 2015, cu 800 de hectare, ceea ce înseamnă aproximativ 9 la sută.
Scăderea este mult mai mare, respectiv de 45 la sută, faţă de anul 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană.
Directorul DADR a precizat că motivele sunt multiple, respectiv scăderea numărului consumatorilor, în condiţiile în care trei milioane de persoane sunt plecate din ţară, dar şi scăderea consumului specific, alimentaţia fiind acum mai variată şi mai puţin axată pe cartofi.
Un alt motiv este legat de faptul că a crescut producţia medie la hectar, de pe suprafeţe mai mici de teren fiind obţinute recolte mai bune, motiv pentru care producătorii au redus suprafeţele cultivate.
Török Jenő a mai punctat faptul că în judeţ este aproape de dispariţie cultura de sfeclă de zahăr, ajungându-se ca un singur producător să cultive doar o suprafaţă de 14 hectare, în condiţii în care în anii ’90 cultura era prezentă pe mai bine de o mie de hectare.
Potrivit sursei citate, în judeţ a crescut, totuşi, suprafaţa semănată cu cereale, dar şi cea cu plante furajere.

Sursa: Agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy