Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale din noiembrie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale din noiembrie va fi Hunor Kelemen, potrivit hotărârii de vineri a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), transmite MTI.

Hunor Kelemen a spus: pentru maghiarii din Transilvania este, pe de-o parte, “o chestie de onoare” de a avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, prin care arată că sunt cetăţeni egali în România, iar pe de altă parte, potrivit experienţei, aceasta este, întotdeauna, o ocazie de a prezenta opiniei publice din România obiectivele şi aşteptările comunităţii maghiare.

Candidatul UDMR a propus o campanie electorală fără tabu-uri, cu o exprimare directă, dar care să nu fie provocatoare.

“Încă mai există, şi în 2019, oameni care sunt deranjaţi de inscripţiile maghiare, de o şcoală maghiară, de cimitirul maghiar, de drapelul maghiar, de simboluri ale unor comunităţi, dar mi-aş dori să cred că sunt tot mai puţini, chiar dacă uneori vocea lor este foarte puternică”, a spus Hunor Kelemen.

Politicianul a declarat că, în ultima vreme, maghiarii din România mai mult s-au apărat, decât au construit: trebuie să încercăm să schimbăm acest lucru, însă pentru a putea construi este nevoie de respect, de încredere şi de un nou impuls.

Sloganul electoral al candidatului UDMR este “Respect pentru toţi”.

Preşedintele UDMR a explicat că trebuie restabilit respectul faţă de lege, faţă de statul de drept, singura modalitate în care
poate fi recâştigată încrederea faţă de stat fiind acela ca instituţiile să dea dovadă de respect faţă de cetăţean. Pe de altă parte, sloganul se referă şi la acceptarea reciprocă a valorilor şi la consolidarea încrederii între comunităţi.

“Ne dorim o Românie verde şi inteligentă, înţeleaptă, care să fie respectată în Europa, care să respecte minorităţile sale
etnice, care să le respecte acestora drepturile, care să nu se teamă de aceştia şi care să ofere pentru toţi ocazia de a-şi păstra propriile valori”, a declarat candidatul UDMR pentru preşedinţie.

La conferinţa de presă de după şedinţa CRU, Hunor Kelemen răspunzând la o întrebare a agenţiei ungare de presă MTI cu privire la miza campaniei electorale pentru prezidenţiale, a declarat: nu este naiv, ştie că ar fi un miracol dacă un candidat maghiar ar intra în turul doi, în ciuda acestui fapt însă, campania are o miză semnificativă, pentru că oferă posibilitatea construirii încrederii între comunitatea maghiară şi cea românească, lucru dovedit şi de alegerile prezidenţiale anterioare.

Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, acesta a relatat că a aflat doar din presă de iniţiativa Partidului Popular Maghiar din
Transilvania (PPMT), potrivit căreia partidele maghiare din România să propună un candidat comun pentru alegerile prezidenţiale. Kelemen a spus că nu au fost contactaţi în mod direct cu privire la subiect. A mai adăugat că şi UDMR a analizat oportunitatea unui candidat “civil” pentru alegerile prezidenţiale, dar au ajuns la concluzia că nu ar avea un rezultat pozitiv nici pentru comunitatea maghiară, nici pentru relaţiile dintre români şi maghiari.

“O campanie politică trebuie lăsată în grija unui politician. Cu ocazia alegerilor prezidenţiale, politicienii s-au dovedit a fi, întotdeauna, mai eficace, chiar dacă n-au câştigat alegerile”, a explicat candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy