Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Korodi Attila: ”Cum a fost posibilă aprobarea amplasării unor cruci cu simbolistică îndoielnică?”

Comunicat UDMR:

Într-o scrisoare oficială trimisă Ministrului Culturii și Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a cerut explicații cu privire la bazele juridice și simbolistica crucilor de beton amplasate ilegal în Cimitirul din Valea Uzului, dar și referitor la simbolurile folosite de participanții la ceremonia ilegală de inaugurare a monumentului, în 6 iunie a.c.

În documentul trimis celor două instituții legiuitorul UDMR s-a interesat de temeiul legal în baza căruia Ministerul de resort a eliberat săptămâna trecută un aviz favorabil pentru conceptul ansamblului monumental format din soclu și 50 de cruci de beton.  Korodi a solicitat totodată Institutului Elie Wiesel o analiză a imaginii monumentului din perspectiva simbolurilor afișate, deoarece, potrivit multor opinii, există o asemănare frapantă dintre acestea și simbolurile Mișcării Legionare, organizație considerată de factură nazistă și interzisă prin lege în România. De asemenea, din fotografiile realizate cu ocazia sfințirii ansamblului monumental, în data de 6 iunie a.c., participanții la ceremonie au etalat simboluri pe care mulți le-ar considera de natură fascistă, extremistă – se arată în scrisoarea adresată Institutului Naționale pentru studierea Holocaustului. Documentul a fost însoțit și de fotografii de la festivitatea de sfințire a monumentului, surprinzând manifestanții și simbolurile afișate de aceștia

Este de neînțeles faptul că un minister poate emite avize contrar prevederilor legale aflate în vigoare, în condițiile în care, cu o lună mai devreme, același minister a constatat că nu pot fi inaugurate crucile de beton amplasate ilegal,  deoarece acestea nu beneficiau de avizul favorabil privind concepția artistică a obiectivului. Cu toate acestea, inaugurarea, după cum știm bine, a fost organizată totuși, în 6 iunie”, a subliniat Korodi Attila. El a mai adăugat că, din datele furnizate public de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) rezultă faptul că, în cimitirul din Valea Uzului sunt înhumate osemintele a 11 ostași români, în timp ce în lucrarea supusă avizării se dorește amplasarea unui număr de 50 de cruci cu inscripția Erou român necunoscut. Legiuitorul UDMR a precizat totodată că, din documentația în baza căreia primăria Dărmănești a solicitat aprobare din partea Ministerului Culturii, reiese clar faptul că cimitirul militar din Valea Uzului se află în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al comunei Sânmartin din județul Harghita.

”Scrisoarea a fost trimisă și Institutului de Studiere a Holocaustului Elie Wiesel, în care am cerut să se analizeze simbolistica crucilor de beton amplasate ilegal de primăria comunei Dărmănești, deoarece am constatat o similitudine aproape perfectă a acestora cu simbolurile folosite de mișcările legionare. De asemenea, avem fotografii ale participanților la festivitatea de inaugurare a monumentului, din 6 iunie, care au afișat simboluri fascisteÎn România legea interzice folosirea simbolurilor cu caracter legionar, fascist, rasist, xenofob și ale gărzii de fier, iar afișarea în orice fel al acestor simboluri este considerată infracțiune. Prin urmare am Institutului să investigheze acest caz cât mai curând posibil”, a conchis Korodi Attila, liderul deputaților UDMR.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *