Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

UDMR contrazis de Patriarhia Română: acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare

Biroul de presă al Patriarhiei Române a răspuns unei solicitări adresată de jurnalistul Dan Tanasă cu privire la declarațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a afirmat, în legătură cu crucea amplasată de Primăria Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, că aceasta este „legionară”.

Biroul de presă al Patriarhiei Române confirmă faptul că în cazul crucii amplasate de Primăria Dărmănești în cimitirul de la Valea Uzului „nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri”.

Redau mai jos punctul de vedere al Biroului de presă al Patriarhiei Române:

Buna ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea adresată.

Pentru creștini Sfânta Cruce face trimitere exclusiv la jertfa Mântuitorului Hristos, așadar nu poate fi confiscată ideologic și nici atribuită vreunei mișcări. Pe lângă trimiterea simbolică la pătimirile Mântuitorului, Sfânta Cruce așezată în cimitirul eroilor noștri ne amintește și de jertfa lor pentru apărarea țării și a identității noastre creștine.

Orice specialist în artă populară poate confirma faptul că acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare la care s-a făcut referire.

Așadar nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri.

Arhid. Ionuț Mavrichi

Sursa: Dan Tanasă Blog
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *