László Tőkés îşi încurajează simpatizanţii să invalideze buletinul de vot în turul doi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), şi-a îndemnat simpatizanţii să participe la turul doi al alegerilor prezidenţiale, dar să invalideze buletinul de vot, a declarat, joi, politicianul, la o conferinţă de presă din Oradea, transmite MTI.

Potrivit lui László Tőkés, trebuie exercitat dreptul de vot, dar trebuie semnalat şi faptul că nici Klaus Iohannis, nici Viorica Dăncilă nu merită susţinerea maghiarilor.

Înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, nu doar candidaţii partidelor româneşti, dar nici candidatul UDMR nu au avut un mesaj real pentru alegătorii maghiari, a declarat László Tőkés.

Potrivit acestuia, Hunor Kelemen s-a mulţumit doar cu sloganul “respect”, dar nu a pomenit niciun cuvânt despre nedreptăţile aduse maghiarilor, cum ar fi: atrofierea sistemului universitar medical în limba maghiară, provocările din cimitirul militar din Valea Uzului, respectiv cazul lui István Beke şi Zoltán Szőcs, ambii condamnaţi pentru terorism.

În opinia lui László Tőkés, acesta a fost motivul lipsei de “respect” pentru alegătorii maghiari în campania electorală a preşedintelui UDMR.

Preşedintele CNMT a criticat “propaganda de succes a UDMR” şi a declarat că rezultatul electoral de aproape 4% obţinut de candidatul maghiar la preşedinţie, cu o pondere a maghiarimii de 6,5%, nu arată puterea comunităţii maghiare, ci doar consolidarea poziţiei politice a UDMR.

Potrivit acestuia, dacă nu se va schimba direcţia, formaţiunile politice ale maghiarilor din Transilvania nu vor avea succes la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.

În cadrul conferinţei de presă de la Oradea, Krisztina Sándor, preşedintele executiv al CNMT, a anunţat că au fost trimise
scrisori tuturor partidelor parlamentare din România prin care se solicită ca Parlamentul să adopte o declaraţie solemnă pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a revoltei de la Timişoara, care a dus la schimbarea regimului în România.

Preşedintele executiv a menţionat că CNMT se pregăteşte să marcheze aniversarea Revoluţiei, pe durata a trei zile, cu o serie de evenimente la Timişoara. În data de 29 noiembrie, tot la Timişoara, va avea loc cea de-a şasea conferinţă româno-maghiară,
pe parcursul căreia vor fi trecuţi în revistă cei 30 de ani de relaţii româno-maghiare din România.

László Tőkés regretă faptul că “dragostea este unilaterală”, doar maghiarii organizează conferinţe româno-maghiare, şi societatea românească nu a recunoscut încă importanţa stabilizării relaţiilor româno-maghiare.

Acesta a menţionat că, în opinia sa, problema maghiarilor din Transilvania nu trebuie redusă doar la o problemă de politică de
partid. Ar trebui tratată ca problema palestiniană sau nord-irlandeză. Numai autonomia poate asigura supravieţuirea comunităţii maghiare, astfel că CNMT nu renunţă la lupta pentru autonomie, a subliniat politicianul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy