Legendele din Transilvania
Articol disponibil în: Magyar Română
Proiectul “Culegere de Legende” ( Legendárium) este un brand care reprezintă cultura transilvăneană în lumea întreagă. Proiectul a fost demarat acum 8 ani iar ideea principală este de a culege legendele din Ţinutul Secuiesc şi întreaga Transilvanie. Inițiativa demarării acestui proiect i-a venit lui Fazakas Szabolcs, pentru a da şansa tinerilor de a cunoaşte şi mai bine această regiune. Din cauza dictaturii comuniste oamenii din regiune nu au avut posibilitatea de a cunoaşte si transmite aceste legende, aceasta fiind si principala motivație cu care a demarat acest proiect.
Transilvania nu poate fi reprezentată doar de povestea lui Dracula, ci de multe alte poveşti şi legende. Deocamdată Culegerea de Legende conţine 156 de legende, care nu au fost adunate doar de oamenii care fac parte din proiect, au ajutat şi cititorii pasionaţi, mai ales oamenii în vârstă, care au auzit probabil aceste legende de la bunici şi străbunici. Legendele sunt caracterizate de ingeniozitatea secuiască, de perseverenţă, de dragoste, de eroism şi de curaj. Aceste legende au însă ceva în comun, locurile unde au loc poveştile există şi în ziua de astăzi. Fazakas Szabolcs a confirmat la Tabăra UE faptul că ei nu au inventat ceva nou, ci i-au dat o haină de secolul XXI.
Acest proiect/ brand conţine mai multe produse: carte (în care legendele sunt prezentate în 220 de pagini), DVD, hartă, puzzle, audiobook. Cele mai căutate produse sunt cartea şi harta, până acum au reuşit să vândă 35.000 de cărţi, ceea ce este un record în regiune.
Participanții la proiect au reuşit să facă şi desene animate. Conducerea proiectului insistă foarte mult pe profesionalism, aşa că oamenii care se ocupă frecventează cursuri de acest fel, pentru ca desenele animate să atingă nivelul cerut. Desenele animate au apărut deja şi în limba engleză şi vor fi prezentate în premieră la Londra, anul viitor.
Acest proiect nu a fost înţeles de oameni la început, primii 5 ani fiind foarte dificili. Totuşi proiectul se bucură de o popularitate mare în ziua de astăzi. “Proiectul este diplomatul cultural al Ţinutului Secuiesc”– spune Fazakas Szabolcs. Culegerea de Legende se mai laudă cu faptul că totul este făcut aici, în România, de la carte până la desenele animate. Cererile sunt foarte mari şi în străinătate, din acest motiv cartea va fi tradusă în engleză şi germană. Deja există şi traducerea în limba română. Până acum au fost vândute cărţi şi alte produse în Noua Zeelandă, SUA, Anglia, Germania, Ungaria, etc. Acest brand va putea atrage mulţi turişti mulţumită faptului că va fi construit un parc în care vor fi expuse clădirile, locaţiile cele mai populare care apar şi în legende, sub formă de machetă.