Lemne nemarcate recuperate de către jandarmii harghiteni

0

Articol disponibil în: Română

Joi,01 octombrie a.c., în jurul orei 14,00, un echipaj de jandarmerie aflându-se în misiune specifică de prevenire şi combatere a delictelor silvice, a descoperit la marginea drumului forestier Baratul Mic, din apropierea Comunei Tulgheș, Județul Harghita, o cantitate de 31,0331 metri cubi material lemnos.

P (2)Trunchiurile de copaci, lăsate la marginea drumului forestier, la aproximativ 800 de metri de drumul județean DJ 127, ce leagă Comuna Ditrău de Comuna Tulgheș, nu prezentau marcaje silvice, iar în zonă nu se afla nici o persoană care să poată da detalii.

Jandarmii din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Gheorgheni au solicitat sprijinul Ocolului Silvic Tulgheș, iar în urma inventarierii și cubării materialului lemnos a rezultat o cantitate de 31,0331 metri cubi, în valoare de 9023,328 lei, aceasta fiind predată în custodie.

În urma verificărilor efectuate de către jandarmi și reprezentanții ocolului silvic a fost depistat și locul de unde se presupune că au fost tăiați arborii, situat la aproximativ 1,5 kilometri de locul unde au fost descoperiți arborii, cioatele neprezentând marcaj silvic.

Au fost întocmite acte de constatare privind “Tăierea,(…) fără drept, de arbori,(…) din fondul forestier naţional”, faptă prevăzută de art. 107 alin. 1, din Legea 46/2008, Cod Silvic, urmând ca aceastea să fie înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Toplița, în vederea continuării cercetărilor.

Informații suplimentare:P (1)

Începând cu data de 13 iulie 2015, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin legea nr.133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase.

Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.

Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici, precum și cu reprezentanții altor instituții cu atribuții în domeniu.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy