Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Lucrările de extindere ale Universității Sapientia sunt ilegale. Biserica – monument istoric din Miercurea Ciuc trebuie protejată

În luna martie a acestui an, vă prezentam pe Ziar Harghita profundul dispreț arătat de Primăria Miercurea Ciuc față de biserică ortodoxă, monument istoric, din imediata vecinătate a Universității Sapienția (detalii aici).

După cum vă spuneam, cu patru luni în urmă, ”poate fi pus sub semnul întrebării și al îndoielii tot ce se întâmplă acolo. Cum au fost date avizele și autorizațiile de construcție, cum a fost organizat șantierul acela?! –  cu atât mai mult cu cât biserica este monument istoric, iar orice intervenție presupune respectarea unor pași legali foarte clari”. Recent s-a demonstrat că lucrările efectuate până în prezent, care de altfel continuă și acum, sunt absolut ilegale.

Părintele Emil Pop, parohul bisericii „Sf. Ap. Petru, Pavel și Andrei” din Miercurea Ciuc a făcut reclamații la mai multe instituții, în care, după Dumnezeu, și-a pus nădejdea că vor verifica și vor lua măsuri împotriva celor care și-au permis să încalce legea. Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat cercetări și a constatat că lucrările sunt ilegale, de la un capăt la altul.

Eu am cerut să aflu pe ce bază se extinde cu construcție spre un monument istoric – biserica. Orice ce monument istoric are un regim anume, iar ei nu au respectat asta. Conform legii, un monument este protejat până la 100 de metri în oraș. Ei au cinci metri. 

Gândiți-vă că, primarul Raduly predă la această universitate, Sapientia. În 2014 și în 2018, DNA-ul a constatat că este un abuz și de aici susținerea în mod indirect prin autorizația de construcție ilegală – afirmă părintele Emil Pop.

Cu toate că ilegalitățile au ieșit la iveală după control, Primăria Miercurea Ciuc a atacat în instanță rezultatul controlului. Găsită cu musca pe căciulă, autoritatea publică locală, reprezentată de Robert Raduly, plină de îndrăzneală își vede în continuare de treabă. Bagă la înaintare diversiunea cu procesul, ca între timp să-și ducă la bun sfârșit planul construcție.

Ei continuă lucrările până la elucidarea situației. Probabil că acesta este și dedesubtul pentru care au dat în judecată, ca să treacă timp și să termine lucrările – concluzionează părintele paroh.

Publicația noastră a contactat Inspectoratul Județean în Construcții – Harghita pentru a afla în mod oficial rezultatul controlului efectuat la lucrările Universității Sapientia, însă telefonic nu am obținut nicio informație. În schimb, ni s-a recomandat de a solicita în scris informațiile dorite și exact așa am și procedat. Imediat ce vom intra în posesia documentelor, vom reveni cu noi amănunte.

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *