În Harghita problema gestionării deşeurilor devine din ce în ce mai acută

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Judeţean Harghita în calitate de beneficiar a finalizat în anul 2016 depozitul regional de deşeuri nepericuloase situat în localitatea Remetea, judeţul Harghita. Investiţia (realizată în cadrul proiectului „Management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”) a fost realizată prin fonduri europene POS Mediu 2007-2013 şi a costat aproximativ 200 milioane de lei. În cadrul proiectului au fost realizate trei obiective şi anume, depozitul conform, staţia de sortare şi cea de compostare.

Populaţia judeţului aşteaptă cu nerăbdare ca noul depozit să fie operaţionalizat mai ales că beneficiarul a promis costuri de colectare a deşeurilor menajere mai reduse. Cu toate că mai erau de finalizat anumite lucrări ce nu au legătură directă cu funcţionarea depozitului (două staţii de transfer din Miercurea Ciuc şi Corund), considerăm că acest aspect nu trebuia să reprezinte o piedică în operaţionalizarea proiectului deoarece şi actualul sistem de colectare deşeuri funcţionează fără astfel de staţii de transfer.

În tot acest timp, singurul depozit de deşeuri euro-conform din judeţul Harghita, situat pe platoul Ţechend şi deţinut de firma RDE Harghita SRL, (societate deţinută de statul ungar) a fost suprasolicitat. Periodic, din cauza cantităţilor mari de deşeuri depuse şi a suprasolicitării sistemului de pre-epurare şi transport a levigatului, la staţia de epurare a Municipiului Odorheiu Secuiesc s-au realizat poluări ale mediului înconjurător.

După mai multe notificări din partea APM Harghita, în data de 27.03.2019 a avut loc dezbaterea publică pe tema depozitului de pe platoul Ţechend, iar întrucât Instituţia Prefectului Judeţului Harghita a fost notificată asupra unor probleme privind gestionarea deşeurilor, în zilele de 28.03.2019 şi 11.04.2019, au fost convocate şedinţe de lucru la care au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Harghita, ADI SMID Harghita, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita şi Direcţia Administraţiilor Bazinale de Apă, Agenţia Pentru Protecţia Mediului Harghita, Garda Naţională de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Harghita, Serviciul Teritorial Harghita al Agenţiei Naţionale Pentru Arii Protejate). Problema stringentă o reprezintă faptul că singurul depozit euro-conform din judeţ nu mai are autorizaţia integrată de mediu începând cu 04.05.2019, iar documentaţia pentru reautorizare probabil că nu va fi avizată pozitiv deoarece terenul pe care este amplasat are probleme de ordin juridic. Atingerea capacităţii maxime de umplere a depozitului de pe platoul Ţechend este preconizată să fie atinsă la finele anului 2019. Totuşi, s-a decis autorizarea cât mai urgentă cu putinţă a depozitului de pe platoul Ţechend, deoarece neoperaţionalizarea celui de la Remetea atrage după sine o problemă majoră atât pentru populaţie cât şi pentru mediul înconjurător, iar judeţul Harghita va ajunge în incapacitatea de a-şi putea gestiona deşeurile deoarece singurele depozite care pot prelua deşeuri menajere şi din alte judeţe se află în Arad sau Bihor.

Se pare că principalul impediment al depozitului nou construit şi al Consiliului Judeţean Harghita este raportarea şi cuprinderea în documentaţia tehnico-economică aferentă proiectului a unor date ireale (mai mari) privind cantitatea de deşeuri colectată în judeţul Harghita. Cantitatea pentru care a fost dimensionată capacitatea depozitului şi a infrastructurii adiacente (număr de vehicule, capacitatea instalaţiilor, etc) a fost de 96.000 tone deşeuri/an în condiţiile în care în mod real aceasta este de aproximativ 50.000 tone/an. Această exagerare s-a întors împotriva beneficiarului care nu a fost în stare să găsească soluţii pentru operaţionalizarea depozitului. Şi alţi beneficiari au utilizat această practică şi acum suportă consecinţele legale, după ce operatorii desemnaţi câştigători i-au acţionat în judecată pentru prezentarea în procedurile de achiziţii publice a unor date nereale care au dus la realizarea unor planuri de afaceri neviabile.

În tot acest timp vecinii noştri din judeţul Covasna s-au mişcat mult mai bine şi au reuşit operaţionalizarea unei investiţii similare încă de la finele anului 2017. Ce-i drept depozitul de deşeuri din Covasna a fost inaugurat în 2015 (cu aproximativ 6 luni înaintea celui din Harghita), dar în doi ani Consiliul Judeţean Covasna a reuşit operaţionalizarea acestuia. Cel din Harghita a fost inaugurat în prima parte a anului 2016, dar încă nu se întrevăd speranţe ca să fie dat în folosinţă nici în anul 2019.

Având în vedere faptul că durata unei astfel de proceduri complexe de achiziţii publice durează minim 6 luni iar emiterea unei autorizaţii integrate de mediu poate dura de asemenea încă 6 luni putem estima că cel puţin în prima jumătate a anului 2020 nu vom avea operaţionalizat depozitul de deşeuri din Remetea.

Se pare că încă o dată TAMAS SANDOR, i-a demonstrat lui BORBOLY CSABA că este mai gospodar decât el şi a reuşit implementarea şi punerea în funcţiune a unui proiect de anvergură şi de importanţă deosebită atât pentru populaţie cât şi pentru mediul înconjurător.

Neoperaţionalizarea acestor sisteme de management al deşeurilor a atras deja consecinţe negative asupra statului român, Comisia Europeană lansând mai multe proceduri de infringement pe linie de mediu. Totodată la finele anului 2020, România trebuie să atingă ţinta de colectare selectivă a 50% din deşeurile produse.

Consiliul Judeţean Harghita a pierdut mult timp şi prin încercările de a desemna direct un operator al noului depozit fără realizarea unei proceduri concurenţiale dar această practică nu este în concordanţă cu legislaţia europeană astfel că această acţiune nu a fost agreată. Mai grav este că toate instalaţiile şi vehiculele achiziţionate stau neutilizate de trei ani (au implicat costuri semnificative pentru întreţinere şi pază) şi se degradează iar când se va ajunge la folosirea lor vor trebuie cheltuite sume importante de bani pentru repararea/operaţionalizarea acestora.

În data de 28.03.2019 urmare a unei HCL Odorheiu Secuiesc a aderat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor” după ce ani la rândul a refuzat acest lucru. Cu toate că depozitul de deşeuri gestionat de SC RDE Harghita SRL este estimat să atingă capacitatea de umplere până la finele anului 2019, Primăria din Odorheiu Secuiesc refuză sistematic eliberarea autorizaţiei de construire pentru o altă celulă de depozitar,e condiţii în care, teoretic firma îşi va încheia activitatea. Totodată singura firmă din judeţ care are capacitatea tehnică să preia în administrare noul depozit din Remetea este tot societatea RDE Harghita SRL, care de altfel şi-a şi manifestat această intenţie. În aceste condiţii putem lansa ipoteza că BORBOLY CSABA a tărăgănat lansarea licitaţiei doar pentru ca firma ungară să profite la maxim de depozitul existent şi după să poată prelua administrarea noului depozit. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, dar până atunci vrem să atragem atenţia organelor abilitate cu privire la riscurile la care este expusă populaţia din judeţul Harghita având în vedere acutizarea în perioada următoare a problemei privind colectarea deşeurilor.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy