Maraton al lecturii în limba română în unitățile de învățământ din Harghita (marți, 15 februarie)

0

Articol disponibil în: Română

Cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita organizează, la nivelul disciplinei Limba şi literatura română, o activitate adresată tuturor elevilor harghiteni din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară.

Provocarea va fi lansată de invitaţi prestigioşi care, la rândul lor, au răspuns unei provocări: de a fi modele în promovarea lecturii.

Mai multe persoane publice au acceptat provocarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita de a fi modele pentru promovarea lecturii:

  • Pavel Bartoş – actor
  • Bőjte Csaba – călugăr franciscan
  • Borboly Csaba – politician
  •  Demeter László – inspector școlar general
  • Fincziski Andrea – actriță
  • Amalia Jere – procuror
  • Cătălin Nunu – jurnalist
  • Sergiu Sîngeorzan – medic epidemiolog
  • Szántó Mihály – polițist
  • Tánczos Barna – ministru

Cărţile pot fi alese din orice domeniu, indiferent de naţionalitatea autorilor, dar se va respecta criteriul relevanţei pentru publicul-ţintă (elevi de gimnaziu și de liceu).

Iniţiativa organizării acestei activități aparține prof. Manuela Nicoleta Stîngă, inspector de limba şi literatura română.

„M-am gândi la o activitate interesantă pentru copii. Rămânem pe aceleași competențe prevăzute de programele școlare, însă va fi puțin altfel. Colegii mei se vor conecta online, iar acei invitați îi vor provoca pe elevi să citească cartea pe care o vor prezenta. Elevii trebuie doar să simtă că își doresc să citească respectiva carte, așa că m-am gândit să fie o activitate în care nimic nu este obligatoriu. Din punctul meu de vedere, lectura ține de o trăire sufletească(…) Venim acum cu niște cărți preferate de niște oameni care au legătură cu Harghita. Acesta a fost și scopul, să fie persoane care s-au născut în Harghita, fie trăiesc de mulți ani în  spațiul harghitean.(…) Copiii au posibilitatea să aleagă dacă un anume invitat, dacă o anume carte le stârnește dorința de a lectura, lucru pe care îl vor face în timpul lor liber.”, a declarat prof. Manuela Nicoleta Stîngă, inspector de limba şi literatura română.

Elevii care se vor simți provocați de o anume carte/de un anumit invitat vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber. Lectura se poate realiza și în limba maghiară.
Elevii vor redacta, în limba română, olograf, o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură. Scrisoarea va avea structura specifică acestui tip de text și va conține motivele pentru care elevul s-a simțit provocat să citească, precum și opinia sa despre cartea respectivă.
La final, autorii scrisorilor selectate și profesorii lor îndrumători vor avea parte de o zi de relaxare în Odorheiu Secuiesc.

Toate școlile din județ în care se va desfășura ora de limba și literatura română vor participa la activitate.

„Cred că impactul va fi uriaș. Profesorii de română care au în acel moment ore cu o anumită clasă se vor conecta online.  Au fost directori, în special de la școlile maghiare, care m-au contactat și au spus că și-ar dori să participe cu un număr mare de elevi.”,  a mai precizat inspectorul școlar Manuela Nicoleta Stîngă.

Evenimentul online va avea loc în data de 15 februarie 2022, între orele 10:00 şi 12:00, când invitaţii îşi vor prezenta, exclusiv în limba română, una dintre cărţile preferate.

****

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy