Marți, 13 – „Ziua Informării Preventive”: Ghinionul poate fi prevenit!

0

Articol disponibil în: Română

Începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat iniţiativei desfășurată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi – 13 este marcată Ziua Informării Preventive.

Marcată ori de câte ori ziua de 13 pică marţea, mâine, marți, 13 februarie 2024 – Ziua Informării Preventive ne oferă ocazia de a readuce în atenția cetățenilor principalele recomandări, reguli și măsuri pentru asigurarea unei minime protecții personale în fața diferitelor situații de urgență ce se abat asupra comunităților.

Desfăşurate sub sloganul „PREVENIŢI GHINIONUL”, având ca logo „pisica neagră”, activităţile de informare preventivă ce se desfăşoară cu această ocazie urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc.

Multe persoane sunt superstițioase și asociază ziua de „Marți, 13″ și „pisica neagră” cu ghinionul! Noi credem că „ghinionul” poate fi prevenit!

În majoritatea cazurilor, efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informați la timp și știți cum să acționați corect!

Campaniile derulate urmăresc implementarea obiectivelor parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” încheiat între IGSU, E.ON, respectiv Delgaz Grid, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuințe și altor situații de urgență.

Incendiile produse la locuințe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalațiilor și a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coșurilor de fum. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenire foarte importantă. Orice improvizaţie, oricât de mică este aceasta, poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Materialele preventive cu recomandări pot fi accesate pe următoarele link-uri:

– Recomandari Instalatii electrice: https://www.youtube.com/watch?v=xloCmzz6Cu0

 – Recomandari Instalatii de gaze: https://www.youtube.com/watch?v=gwIhlEnt7xU

– Recomandari Detectoare: https://www.youtube.com/watch?v=i-S1c_PVHkI

Așadar, Marți, 13, este despre informare, despre cum putem împreună să  prevenim și să controlăm ghinionul, pentru siguranța noastră și a celor dragi!

            Ghinionul poate fi prevenit, cât timp suntem responsabili și prevăzători!

***

Parteneriatul „Împreună pentru siguranță, încheiat între IGSU şi E.ON România în luna septembrie 2012, a urmărit derularea, la nivel național, a campaniilor comune de informare şi conștientizare a cetățenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale.

Astfel, în primii ani de colaborare, au fost realizate campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conștientizării pericolelor la care sunt expuși copiii lăsați singuri sau nesupravegheați în casă, urmată de „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013).

Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populația, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel național prin IGSU.

În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părți au inițiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populației cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” şi „Siguranța nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017, mesajele principale fiind curățarea coșurilor de fum cu firme specializate/coșari specializați şi montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuința proprie. Tot în 2017, a fost lansat proiectul România Sigură, mesajul preventiv pentru reducerea riscurilor odată cu folosirea surselor de energie fiind transmis constant publicului prin intermediul platformelor social media.

O nouă campanie a fost inițiată în 2018, sub egida R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iar obiectivul principal al acesteia a urmărit conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul scăpărilor de gaze în locuințe.

Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, iar conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe a devenit dezideratul principal al campaniei naționale „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată în anul 2020.

În perioada 2021-2022, au fost inițiate trei proiecte speciale dedicate canalelor social media – Lecții despre Siguranță cu Taticool și Prințesa Sofia (cu clipuri video dedicate copiilor), Podcast #SigurdeAscultat (despre siguranța copiilor) şi #SafeSummerSports – în care, cu ajutorul influencerilor de pe TikTok, au fost transmise mesaje preventive dedicate tinerilor, pentru a evita electrocutările în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune sau prin urcarea pe trenuri. Tot în această perioadă, au fost continuate campaniile „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” şi R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”.

Cel mai recent proiect promovat în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță” este campania de informare privind riscurile de incendiu, destinată vârstnicilor.

Campania își propune să sublinieze importanța decisivă a măsurilor de prevenție care trebuie respectate de către cei în cauză sau de către aparținători, pentru preîntâmpinarea unor evenimente soldate, de cele mai multe ori, cu pierderi de vieți și pagube materiale însemnate. De asemenea, mesajul principal al campaniei, „De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!”, își propune să reamintească faptul că fiecare este responsabil de siguranța sa, dar în aceeași măsură și de cea a membrilor familiei, apropiaților sau chiar vecinilor, care nu mai pot acorda atenția cuvenită prevenirii riscurilor.

Pentru mai multe detalii cu privire la campaniile desfășurate de IGSU accesați:

❕https://www.igsu.ro/Comunitate/CampaniiInformare

https://youtube.com/user/InformarePreventiva

Mâine, marți 13, vă urăm tuturor noroc și nu uitați că, cel mai ușor de prevenit sunt evenimentele produse, de obicei, în propriile locuințe!

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy