Măsurile dure anunțate de Președinte: toate școlile în online, mască obligatorie, lucru de acasă, închis/interzis tot ce nu este necesar (VIDEO)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Președintele Klaus Iohannis participă joi seară la ședința de Guvern care a început la ora 19.00. În deschiderea ședinței, Președintele Klaus Iohannis a declarat că evoluția pandemiei este îngrijorătoare în România.

„Am avut aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit. Mulți, prea mulți care au decedat. Trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente.

Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot pe unde e posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile și cele publice și private trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară în locurile publice și locurile de muncă, la interior sau exterior. Firmele trebuie să își decaleze programul de funcționare, inclusiv transportul în comun pentru distanțare.

Trebuie să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale, ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia românească, ci oamenii să fie protejați și să funcționeze în continuare. Vrem ca românii să își continue viața cât se poate de normal, doar că suntem în condiții de pandemie și nu putem face abstracție de acest lucru.

În același timp începe campania electorală în condiții foarte speciale și stricte și urmează votul. Trebuie să garantăm organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor, este posibil acest lucru. Am dovedit deja la alegerile locale. Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie.

Eu vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și se garantează prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum puține ore aș putea spune în SUA. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate cu tradiții vechi când vrem să vedem cum se gestionează alegerile pe timp de criză. Acolo au aproape 100.000 de cazuri noi pe zi și totuși s-au organizat și au avut o prezență record. Disciplinați, la distanță, cu mască, au fost și au ales.. Vom trece împreună prin această criză.”,a declarat Președintele.

Premierul Ludovic Orban a menționat că măsurile precizate de Președinte trebuie transpuse de Guvern, iar aplicabilitatea acestora va fi de luni. „Solicit miniștrilor și conducerilor instituțiilor fermitate și angajament maxim în transpunerea lor în practică pentru că este fundamental ca instituțiile să fie un exemplu.”, a spus Orban.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy