Sute de mii de persoane au participat la tradiționalul pelerinaj de la Şumuleu Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sute de mii de oameni au participat sâmbătă, 27 mai, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

La pelerinaj au venit familii cu copii, unii purtaţi în braţe sau în cărucior, persoane cu probleme de sănătate sau cu dificultăţi de deplasare, oameni de toate vârstele, uniţi în credinţă, informează AGERPRES.

La fel ca în fiecare an, mulţi credincioşi au ales să meargă la altarul în aer liber folosind „Drumul Crucii”, care porneşte la câteva sute de metri de Catedrala franciscană, un deal abrupt şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

Oamenii s-au recules la patru vechi lăcaşe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton şi Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

În jurul orei 12,00, a ajuns la locul evenimentului steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, un steag al victoriei, purtat de cei mai merituoşi elevi ai Liceului Romano-Catolic ‘Segítő Mária’, din Miercurea-Ciuc, un simbol al pelerinajului.

Din cordonul oficial au făcut parte şi alţi pelerini, autorităţi religioase, politicieni de la UDMR, dar şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin, şi fostul preşedinte al ţării vecine, Ader Janos, aceştia fiind primiţi cu aplauze de cei prezenţi, semn că este un pelerinaj al credinţei, dar şi unul care întăreşte spiritul identitar.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de monseniorul dr. Gergely Kovacs, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia.

Pelerinii au fost salutaţi, în deschiderea slujbei, de Massimo Fusarelli, ministrul General al Fraţilor Minori din Roma, care a transmis că pelerinajul este un simbol vieţii personale şi sociale a omului.

Toată viaţa este un pelerinaj. Istoria omenirii este o călătorie constantă. Pelerini din întreaga lume au experimentat bucuria de a călători împreună şi de a ajunge la destinaţie. Aici, Maica Domnului, Fecioara transformată în Biserică, este pentru noi o casă şi un pământ, mama care ne primeşte mereu. Să fim recunoscători”, a spus acesta.

El a făcut referire la motto-ul din acest an al pelerinajului, care a fost ales dintr-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi, în contextul în care se împlinesc 800 ani de la înfiinţarea Ordinului Franciscan, şi este: „Te salut, Stăpână, Sfânta Regină, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Marie, care eşti Fecioară devenită Biserică”.

Predica de Rusalii a fost rostită de părintele Urban Erik, ministrul provincial al franciscanilor din Transilvania, care a vorbit despre provocările actuale, criza economică, războiul sau consumerismul.

Le-a spus pelerinilor că trebuie să înveţe că timpul e un dar pe care îl împărţim cu alţii, dar şi că trebuie să învăţăm să avem grijă de darul pământului, să respectăm şi să protejăm viaţa, să îl punem pe Dumnezeu în centru.

Trebuie să învăţăm să respectăm fiecare dintre noi fiinţa umană făcută după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, nevoia de a putea să ne cerem scuze şi să iertăm, să o numim umanitate. Trebuie să învăţăm legăturile de prietenie, de respect, de atenţie reciprocă între noi, să numim acest lucru fraternitate (…). Tineri şi bătrâni, mici şi mari, să simţim o responsabilitate pentru Biserica noastră, pentru naţiunea noastră, pentru societatea noastră, pentru o lume mai locuibilă şi mai umană, să fim uniţi de o identitate comună de valori, să fim uniţi de pace, uniţi de valori şi de realizarea lor”, a subliniat părintele Urban Erik.

Acesta i-a îndemnat pe credincioşi să îşi descopere chemarea şi să fie buni în ceea ce fac.

Manifestarea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

sursa foto: Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

****

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy